Μαραγκάκη ΑγγελικήMaragkaki, AngelikiΚαρανάσου, ΓεωργίαKaranasou, Georgia2025-02-032025-02-032025-02-03https://apothesis.hmu.gr/handle/123456789/11210Η πρόοδος της επιστήμης αλλά και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αρκετά μεγάλη ανάπτυξη και βελτίωση των παραδοσιακών βιομηχανικών και παραγωγικών μονάδων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων όπως τα τρόφιμα και ποτά. Αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων υπολειμμάτων όπου με τη σειρά του δημιουργεί την ανάγκη για διαχείρισή τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η διάθεσή τους στο περιβάλλον οδηγεί σε προβλήματα συσσώρευσης και μόλυνσης. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιπτώσεις τα παραγόμενα υπολείμματα μπορούν να επεξεργαστούν περαιτέρω ώστε να ληφθούν από αυτά προϊόντα οικονομικής σημασίας ή και να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία. Η βιομηχανία παραγωγής σταφυλιών και οίνου αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές κι αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Ελλάδα και διακρίνεται από την διεύρυνση της έκτασης των καλλιεργούμενων αμπελώνων και αύξησης του αριθμού των παραγωγικών μονάδων. Αυτή η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται επίσης και από την αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων υπολειμμάτων που παράγονται κατά την παραγωγική διαδικασία των σταφυλιών και οίνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Η παρούσα έρευνα έχει σαν στόχο την μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της επεξεργασίας των υπολειμμάτων σε αμπελώνες και οινοπαραγωγικές μονάδες και να προτείνει μεθόδους επεξεργασίας τους ώστε να διοχετεύονται με ασφάλεια στο περιβάλλον ή να επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία των σταφυλιών οίνων είτε να χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση και παραγωγή ουσιών και προϊόντων προστιθέμενης αξίας, αποτελώντας μία πηγή κέρδους για τις μονάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα υποπροϊόντων αξιοποιούνται ως έναν βαθμό για την παραγωγή πολύτιμων υποπροϊόντων (συνήθως κομπόστ) όμως αρκετά από τα υποπροϊόντα διατίθενται στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία. Ωστόσο εντοπίζονται αρκετές προοπτικές για την περαιτέρω αξιοποίηση και χρήση τους με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις εκμεταλλεύσεις και την γενικότερη οικονομία, στα πλαίσια της αύξησης της βιωσιμότητας και αειφορίας.Advances in science and technology have led to a considerable development and improvement of traditional industrial and production units, especially those related to agricultural production and processing of agricultural products such as food and beverages. This has led to an increase in the amount of residues produced which in turn creates the need for their management as in many cases their disposal in the environment leads to problems of accumulation and contamination. At the same time, in many cases the residues produced can be further processed to obtain economically important products or reused in the production process. The grape and wine production industry is one of the most dynamic and growing industries in Greece and is characterized by the expansion of the area of cultivated vineyards and an increase in the number of production units. This growth is also characterized by an increase in the amount of residues produced during the production process of grapes and wine, which can lead to environmental problems. This research aims to study the current state of residue treatment in vineyards and wine production units and to propose treatment methods to safely discharge residues into the environment or reuse them in the grape and wine production process or use them for the recovery and production of value-added substances and products, constituting a source of profit for the units. The results of the survey show that in the majority of cases the by-products are to some extent utilised for the production of valuable by-products (usually compost) but many of the by-products are released into the environment without treatment. However, several potentials for further utilisation and use are identified with multiple benefits for the environment, farms and the wider economy, in the context of increasing sustainability and viability.elAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United StatesΑμπελώναςΥπολείμματαΑειφορίαΚρασίVineyardResiduesSustainabilityWineΔιαχείριση και αξιοποίηση υπολειμμάτων αμπελώνων και οινοπαραγωγικών μονάδων.Management and use of residues from vineyards and wineries.Μεταπτυχιακή Διατριβή