2016-03-152016-03-152010-10-22http://hdl.handle.net/20.500.12688/94Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες. Η έγκαιρη ανίχνευση και οι βελτιωμένες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό γυναικών που έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες θεραπείες, αλλά που παραμένουν σε κίνδυνο για την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού ή τον πρόωρο θάνατο. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τη σύνθεση της διατροφής με την πρόγνωση, και πολλές γυναίκες προσπαθούν να τροποποιήσουν την διατροφή τους και να βελτιώσουν τη θρεπτική τους κατάσταση μετά από τη διάγνωση. Η υπόθεση ότι οι διαιτητικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου και την αύξηση της επιβίωσης σε αυτόν τον πληθυσμό είναι αυτήν την περίοδο κάτω από μελέτη σε δύο μεγάλες τυχαίες κλινικές δοκιμές. Τις α) Women's Intervention Nutrition Study – WINS (επέμβαση στη διατροφή των γυναικών) και β) Women's Healthy Eating and Living Study – WHEL. Η μελέτη WHEL εξετάζει την επίδραση διατροφής υψηλής σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες και χαμηλή σε λίπος, στην υγιή επιβίωση γυναικών με πρόωρο στάδιο καρκίνο του μαστού. Οι υποτιθέμενοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την επίδραση της τροποποίησης διατροφής στις γεννητικές ορμόνες, τα ρετινοειδή (παρόμοια δραστηριότητα με τα καροτενοειδή), και άλλα προστατευτικά αποτελέσματα από την βιολογική δράση διαιτητικών συστατικών.Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)Σύγκριση του ρυθμού απώλειας βάρους ασθενών με καρκίνο του μαστού σε σχέση με φυσιολογικά άτομα.Comparison of the rate of weight loss in patients with breast cancer compared with normal people.