2016-05-182016-05-182016-05-17http://hdl.handle.net/20.500.12688/7608Οι διατροφικές αλλαγές των τελευταίων αιώνων δημιούργησαν ένα μοντέλο επιλογών που προάγουν περισσότερο την ασθένεια και λιγότερο την υγεία. Πράγματι, η συχνότητα νοσημάτων που έχουν τη βάση τους κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό στη κακή διατροφή όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος παρουσιάζουν σήμερα μια ιδιαίτερα αυξημένη επίπτωση. Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαία η λεπτομερέστερη εξέταση συνδυασμών τροφών που μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων. Κατά τη Μεσογειακή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς λόγου ω-3 προς ω-6 λιπαρών οξέων είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το αν η αρχή αυτή ακολουθείται από τα άτομα που σε γενικές γραμμές ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Στα πλαίσια αυτά σκοπός της μελέτης ήταν η εξέταση της συχνότητας κατανάλωσης επιλεγμένων τροφών από κατοίκους της περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης, συμπεριλαμβανόμενων και πλούσιων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πράγματι οι συμμετέχοντες είχαν μια υψηλή συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια ταυτόχρονη κατανάλωση σε χαμηλά ως μέτρια επίπεδα τροφών που δεν προάγουν την υγεία (π.χ. αλκοόλ). Με βάση τις γενικότερες θεωρήσεις για την αναγκαιότητα περιορισμού των ω-6 και την ενίσχυση της κατανάλωσης ω-3, νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και προγράμματα προαγωγής υγείας που ενισχύουν τη διατήρηση του επιθυμητού λόγου είναι αναγκαία αν ένας έστω δευτερεύον σκοπός των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της επίπτωσης των χρόνιων νοσημάτων.The dietary changes of the last centuries produced a model of choices that promote more the diseases comparing to health. It is well established that the frequency of diseases that are strongly related to a bad diet, it is significantly raised in nowadays. Such diseases include cardiovascular conditions and cancer. Based on this, it is essential to examine in detail, the combination of foods that can decrease the possibility of developing chronic diseases.Therefore, it is essential to examine carefully, the combination of foods that can decrease the possibility of developing chronic diseases. According to the Mediterranean diet, it is of great importance to keep the balance of ω-3 and ω-6 fatty acids. However, without a doubt, those who follow the Mediterranean diet, keep a balanced ratio of the above mentioned fatty acids. The scope of this dissertation was to examine the frequency of consumption of selected foods by residents of the area of Agios Nikolaos Crete, included foods rich in ω-3 and ω-6 fatty acids. The results of the research shown that the participants consume high amounts of these foods. However, it has been noticed a concomitant consumption of low to medium levels of foods that do not promote health (e.g. Alcohol). According to the general theories for the necessity of constriction of ω-3, not only legal status but also programs that promote health, boost the maintenance of the desired balanced are necessary if at least one secondary scope of the reforms that take place during this period in Greece, is the protection of public health by reducing the consequences of chronic conditions.Αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στην σημερινή Μεσογειακή διατροφή, σε σχέση με την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, στην διατροφή των κατοίκων του Αγίου Νικολάου ΚρήτηςThe proportion of ω-3 and ω-6 fatty acids in contemporary Mediterranean diet, related to the traditional Mediterranean diet, in the diet of the residences of Agios Nikolaos in Crete.