2016-03-152016-03-152009-05-06http://hdl.handle.net/20.500.12688/805Η καλλιέργεια του αρακά Θήρας είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια της νησιωτικής αιγαιοπελαγίτικης χώρας. Η παραγόμενη φάβα που καταναλώνεται ευρέως στη χώρα μας, στηρίζεται αποκλειστικά στην αξιοποίηση τοπικών σπορομερίδων που διατηρούν οι καλλιεργητές (ο αγρότης κρατεί μέρος της παραγωγής για την επόμενη σπορά). Γίνεται αντιληπτό ότι εύκολα μπορεί να γίνει συσσώρευση παθογόνων που μεταφέρονται αποκλειστικά με το σπόρο με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Βέβαια για τις εκφυλιστικές ασθένειες που διαιωνίζονται με το μολυσμένο σπόρο, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η αναζήτηση και διατήρηση κάποιας μορφής ανθεκτικότητας. Έχοντας στη διάθεσή μας ορισμένες σπορομερίδες καθαρών σειρών αρακά Θήρας, που δημιουργήθηκαν από σχετικά προγράμματα βελτίωσης (Εικόνα 1), θεωρήθηκε χρήσιμη η εκτέλεση μιας μελέτης που θα στόχευε στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους έναντι ενός πολύ διαδομένου σπορομεταδιδόμενου παθογόνου: ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της φασολιάς (Bean yellow mosaic virus, BYMV ). Η πτυχιακή μου εργασία παρουσιάζει τις κυριότερες δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)Αξιολόγηση καθαρών σειρών αρακά θήρας (Lathyrus sativus) έναντι του Bymv.Evaluation inbred Thera green peas (Lathyrus sativus) against the Bymv.