2016-03-152016-03-152010-10-22http://hdl.handle.net/20.500.12688/73Η τεχνητή διατροφή αποτέλεσε έναν από τους πρώτους τομείς εφαρμογής της Ιατρικής Πληροφορικής με ποικιλία συστημάτων και εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση. Η πλειοψηφεία των ηλεκτρονικών εφαρμογών έχει στόχο ένα εξατομικευμένο, ταχύ και έγκυρο σχεδιασμό των διαιτητικών προγραμμάτων. Με τέτοιου είδους προγράμματα υπάρχει η δυνατότητα των βασικών υπολογισμών ( όγκος του χρησιμοποιούμενου διαλύματος, τύπος διαλύματος, οδός χορήγησης, ρυθμός έγχυσης κα.). καθώς και η δημιουργία βάσης δεδομένων ασθενών. Σκοπός του προγράμματος είναι να προτείνει στο χρήστη το καταλληλότερο σκεύασμα βάση ενεργειακών αναγκών, παράγοντα stress, πρωτεϊνικών αναγκών, ρυθμούς χορήγησης κλπ. Τέλος η ανάπτυξη λογισμικών ηλεκτρονικής μέτρησης διευκολύνουν σημαντικά στο βέλτιστο σχεδιασμό παροχής τεχνητής διατροφής και στην αποδοτικότερη διατροφική υποστήριξη των ασθενών.Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)Εντερική και παρεντερική διατροφή και η κλινική τους εφαρμογή.Enteral and parenteral nutrition and their clinical application.