2016-03-152016-03-152008-2-29Thttp://hdl.handle.net/20.500.12688/428Όπως αναφέραμε τα νιτρικά ιόντα που συσσωρεύονται σε ορισμένα φυτά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα της υγείας του ανθρώπου και των θηλαστικών που τρέφονται με τα φυτά αυτά. Επίσης αναφέρθηκαν πολλοί από τους μέχρι τώρα γνωστούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συσσώρευση νιτρικών ιόντων στα φυτά, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων. Σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν η μελέτη της συγκέντρωσης νιτρικών ιόντων σε φρούτα και λαχανικά συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας και εύρεση τυχόν διαφορών μεταξύ των δύο τεχνικών καλλιέργειας. Επίσης ένας δευτερεύον στόχος της εργασίας ήταν η εύρεση του επιπέδου συγκέντρωσης νιτρικών σε γεωργικά προϊόντα όπως το σταφύλι ή η πατάτα τα οποία δεν ανήκουν στα λεγόμενα φυλλώδη λαχανικά (για τα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα νιτρικών) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελούν αντικείμενο πολλών μελετών παρακολούθησης των συγκεντρώσεων τους σε νιτρικά (monitoring).Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)Συγκέντρωση νιτρικών ιόντων σε φρούτα και λαχανικά συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας.Nitrate concentration in fruits and vegetables conventional and organic cultivation by liquid chromatography.