Apothesis

Καλωσορίσατε στο Apothesis, το Ιδρυματικό Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΛΜΕΠΑ.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2001 και αφορά στη συλλογή, διατήρηση και προβολή - με ενιαίο τρόπο - του πνευματικού έργου που παράγεται κυρίως από τους φοιτητές στο ΕΛΜΕΠΑ και δεν δημοσιεύεται αλλού.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ιδρυματικό Αποθετήριο για να έχει πρόσβαση στα πλήρη κείμενα των πτυχιακών εργασιών. Είναι επιβεβλημένη, εντούτοις, η αναφορά στη χρήση εργασιών βάσει του νόμου και των κανόνων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Κοινότητες στο DSpace

Επιλέξτε μια κοινότητα για να περιηγηθείτε στις συλλογές της.

Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2

Πρόσφατες Υποβολές

Τεκμήριο
Υδροθερμική επεξεργασία βιομάζας για την παραγωγή υλικών πρόσθετης αξίας.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Μηχανικών (ΣΜΗΧ), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 2024) Μπάλδου, Ελισάβετ; Baldou, Elisavet; Μπαξεβάνου, Δομνίκη; Baxevanou, Domniki; Καλδέρης, Δημήτριος; Kalderis, Dimitrios
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη των βιο-εξανθρακωμάτων από το φύλλο της αλόης βέρα και η αξιολόγηση βασικών ιδιοτήτων αυτών υπό το πρίσμα της ανάπτυξης καινοτόμων εδαφοβελτιωτικών προϊόντων. Έπειτα λοιπόν από την χορήγησης αρκετής ποσότητας φύλλων αλόης από την επιχείρηση Συνεργατική Α.Ε. ακολούθησε η ξήρανση, η άλεση και η υδροθερμική επεξεργασία αυτών. Το στάδιο της υδροθερμικής επεξεργασίας πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με την χρήση ένας υδροθερμικού αντιδραστήρα αυτόκλειστου τύπου SS304 σε δυο διαφορετικές θερμοκρασίες (1800C και 2200C) και σε τρεις διαφορετικούς χρόνους (2, 4 και 8 ώρες). Μετά την ολοκλήρωση της υδροθερμικής επεξεργασίας ακολούθησε ο υπολογισμός της απόδοσης της διεργασίας, ο χαρακτηρισμός των βιο-εξανθρακωμάτων ως προς το pH, αγωγιμότητα και την τέφρα τους και η βιοδοκιμασία βλάστησης με την μέθοδο του Ζucconi. Στόχος αυτής είναι ο προσδιορισμός του δείκτη βλαστικότητας (GI%) προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξη ή όχι φυτοτοξικότητας στα βιο-εξανθρακώματα.
Τεκμήριο
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Caldera beach.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Μηχανικών (ΣΜΗΧ), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 2024) Μαρκατσα, Γεωργία; Markatsa, Georgia; Νικολάου, Τριανταφυλλιά; Nikolaou, Triantafillia
Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν την περιγραφή του έργου, του σχετικού νομικού πλαισίου, της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος, των ενδεχόμενων επιπτώσεων, καθώς και εναλλακτικές λύσεις, προτάσεις ή περιορισμούς με τους οποίους το έργο πρέπει να λειτουργήσει και να κατασκευαστεί. Πριν λοιπόν κάποιος να προχωρήσει σε ένα έργο ζητάει από έναν μελετητή να του εκπονήσει τη ΜΠΕ την οποία στέλνει για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία, στην μελέτη αυτή βλέπουμε την διαδικασία έκδοσης ΜΠΕ της επέκτασης ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου (CALDERA BEACH) που βρίσκεται στην περιοχή Γεράνι Δ. Πλατανιά Χανίων.
Τεκμήριο
Το ανθρώπινο δυναμικό στις ξενοδοχειακές μονάδες, η συνεχής εκπαίδευση του και ο ψηφιακός μετασχηματισμός: Η περίπτωση του δήμου Αγίου Νικολάου στο νομό Λασιθίου.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), ΠΜΣ Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός, 2024-09-04) Φαζού, Άννα; Fazou, Anna; Μαστοράκης, Γεώργιος; Mastorakis, Georgios
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον κρίσιμο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές μονάδες, εστιάζοντας στη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τουριστική βιομηχανία, ένας από τους πιο σημαντικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Κατά συνέπεια, η κατάλληλη εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στόχος της εργασίας αυτής, είναι η διερεύνηση της επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Νομού Λασιθίου, καθώς και η χρήση μεθόδων ψηφιακού μετασχηματισμού. Για τους σκοπούς αυτούς, δημιουργήθηκε κατάλληλο ερωτηματολόγιο συμπλήρωσης, σε μορφή Google form. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κατά μέσο όσο θεωρούν πως τα κυριότερα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχειακών μονάδων είναι: «η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοανάπτυξης του προσωπικού και η πολύπλευρη (προσωπική και εργασιακή) εξέλιξη του εργασιακού προσωπικού», ενώ παράλληλα δήλωσαν πως εφαρμόζονται αρκετά μέθοδοι «εκπαίδευσης σε καθορισμένες εργασιακές πρακτικές, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συνεργασίας του ξενοδοχείου με εκπαιδευτικούς οργανισμούς και θεσμούς και εναλλαγής εργασιακών θέσεων». Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό εκπαίδευση σε «ξένες γλώσσες, μάρκετινγκ-πωλήσεων, πληροφορικής, οργάνωσης και διοίκησης, διοίκησης ομάδων και δυναμικής ομάδων», καθώς και μια έντονη συμφωνία των συμμετέχοντες με τη σημαντικότητα βελτίωσης των τρόπων εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Παράλληλα, διαφαίνεται πως χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό φορητές συσκευές (tablet, smartphone κτλ.) για επαγγελματική χρήση, πως είναι γενικά σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις ψηφιακές υπηρεσίες που τους παρέχονται στο ξενοδοχείο που εργάζονται και πως το ξενοδοχείο για το οποίο εργάζονται χρησιμοποιεί κάποια ειδική εφαρμογή (Application) για τα αιτήματα εξυπηρέτησης πελατών κατά την διάρκεια της διαμονής τους. Τέλος, διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις των δηλώσεων των συμμετεχόντων ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, των ετών προϋπηρεσίας, το εάν έχουν ή όχι υψηλόβαθμη ή διοικητική θέση και με τους συμμετέχοντες που τους παρέχονται προγράμματα εκπαίδευσης/ επιμόρφωσης.
Τεκμήριο
Πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά προκλήσεις και προοπτικές.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Μηχανικών (ΣΜΗΧ), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 2024) Γιαουζάκης , Γεώργιος; Giaouzakis, Georgios; Κατσάμακη, Αναστασία; Katsamaki, Anastasia
Τα πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά είναι μία νέα τεχνολογία η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών χωρών για τη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική παρόλο που δεν βρίσκεται ακόμα στο τελικό στάδιο αξιοποίησης. Στη συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί αρχικά η συγκεκριμένη τεχνολογία καθώς και σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται σήμερα. Στη συνέχεια θα αναλυθούν οι τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή της, τα πλεονεκτήματά της καθώς και οι προοπτικές που έχει. Θα ακολουθήσει μια οικονομική ανάλυση σχετικά με το σταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, θα παρουσιαστούν στοιχεία, που θα προκύψουν μέσα από την σχετική αναζήτηση της βιβλιογραφίας, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα καθώς και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (σχετική νομοθεσία και πιλοτικά προγράμματα).
Τεκμήριο
Η μελλοντική εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και η επίδραση της ψηφιακής εποχής.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), ΠΜΣ Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός, 2024-09-03) Σφακιωτάκη, Μαρία; Sfakiotaki, Maria; Παναγιωτάκης, Κωνσταντίνος; Panagiotakis, Konstantinos
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζεται το δημογραφικό πρόβλημα και η εξέλιξή του, ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το οποίο αποτελεί και παγκόσμιο φαινόμενο που προκαλεί έντονες ανησυχίες. Καθώς πρόκειται να έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια, κρίνεται σκόπιμο μέσω της συγκεκριμένης εργασίας να μελετήσουμε το δημογραφικό πρόβλημα διεξοδικά και να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Αν αναλογιστεί κανείς τις εκτεταμένες επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος, μεταξύ άλλων, στην οικονομία, την ανάπτυξη και τη γενική βιωσιμότητα μιας χώρας, κατανοεί το μέγεθος της τρέχουσας κρίσης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση αντιμετώπισή της. Στην παρούσα μελέτη, αφού αναλύσουμε τους όρους της δημογραφίας, δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας, εξετάζουμε τα αίτια που οδήγησαν στην πορεία των χρόνων σε αυτό το φαινόμενο, δίνοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα μέσα από έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει καθώς και από τις στατιστικές υπηρεσίες. Αναλύονται ταυτόχρονα οι επιπτώσεις του σε ευρεία κλίμακα. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται δεδομένα όσον αφορά την Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τονίζοντας την σημασία του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και την κρισιμότητά του στην χώρα μας. Χρησιμοποιώντας ως κριτήρια το εισόδημα και την ταχύτητα του ίντερνετ εντοπίζουμε αν επηρεάζουν το δημογραφικό πρόβλημα τις χώρες που μελετάμε. Εστιάζοντας στην Περιφέρεια της Κρήτης και χρησιμοποιώντας τελευταία στοιχεία απογραφής του πληθυσμού μέσα από το ΦΕΚ που εκδόθηκε το 2024 και αφορούσε την απογραφή του 2021 αλλά και το ΦΕΚ της απογραφής του πληθυσμού που εκδόθηκε το 2014 και αφορούσε την απογραφή του 2011, κάνουμε αναφορά στις υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, καθώς εξάγονται και παρατίθενται σημαντικά συμπεράσματα στα πλαίσια της εργασίας μας. Διαπραγματεύονται και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης στα πλαίσια της ψηφιακής εποχής την οποία διανύουμε καθώς κρίνεται αναγκαία η επίλυση του προβλήματος με σωστό σχεδιασμό και χάραξη στρατηγικής.