Apothesis
Καλωσορίσατε στο Apothesis, το Ιδρυματικό Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΛΜΕΠΑ.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2001 και αφορά στη συλλογή, διατήρηση και προβολή - με ενιαίο τρόπο - του πνευματικού έργου που παράγεται κυρίως από τους φοιτητές στο ΕΛΜΕΠΑ και δεν δημοσιεύεται αλλού.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ιδρυματικό Αποθετήριο για να έχει πρόσβαση στα πλήρη κείμενα των πτυχιακών εργασιών. Είναι επιβεβλημένη, εντούτοις, η αναφορά στη χρήση εργασιών βάσει του νόμου και των κανόνων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Κοινότητες στο DSpace
Επιλέξτε μια κοινότητα για να περιηγηθείτε στις συλλογές της.
Πρόσφατες Υποβολές
Κατανεμημένο Δίκτυο Αισθητήρων με Raspberry και επικοινωνία MQTT .
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Μηχανικών (ΣΜΗΧ), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 2024) Τσίτκανος , Εμμανουήλ; Tsitkanos, Emmanouel; Αντωνιδάκης, Εμμανουήλ; Antonidakis, Emmanouel
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, το αντικείμενο είναι η σχεδίαση και ανάλυση ενός δικτύου με μικροεπεξεργαστές τύπου Raspberry PI με χρήση πρωτοκόλλου MQTT παίρνοντας δεδομένα από αισθητήρες αλλά και στη μεταφορά μηνυμάτων όπου αλλάζουν καταστάσεις σε ένα LED όπου θα γίνονται με ένα server.
Στην αρχή, γίνεται ανάλυση της ανάγκης να έχουμε ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων σε ένα κτίριο και που μπορεί να μας ωφελήσει.
Στη συνέχεια, η μελέτη ένα αριθμό αισθητήρων, από τους οποίους δύο από τους οποίους θα μας βοηθήσουν στη συγκεκριμένη εργασία καθώς και τους μικροεπεξεργαστές αλλά και τι τύπου θα χρησιμοποιήσουμε.
Παράλληλα, γίνεται γενικευμένη περιγραφή του πρωτοκόλλου MQTT, για τους τρεις ρόλους που έχει (subscriber, publisher, broker) καθώς και τα τρία επίπεδα της ποιότητας της υπηρεσίας, αλλά και την εφαρμογή Mosquitto που θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο κάνοντας έναν υπολογιστή server.
Στη συνέχεια θα γίνει ανάλυση για το Node-Red, ένα εργαλείο ανάπτυξης χαμηλού κώδικα για οπτικό προγραμματισμό από την IBM, για τους κόμβους, για διάφορες εργαλειοθήκες και συγκεκριμένα για το dashboard για την απεικόνιση των δεδομένων με γραφήματα και μετρητές. Επίσης, και για το Thonny, μια εφαρμογή με χρήση της γλωσσάς Python για τον προγραμματισμό των μικροεπεξεργαστών.
Κατόπιν ανάλυση και η κατασκευή του συστήματος χρησιμοποιώντας όλες τις εφαρμογές και τις τεχνολογίες που αναφέρθηκαν αρχικά καθώς και η συναρμολόγηση των αισθητήρων, οι οποίοι θα συνδεθούν στο μικροεπεξεργαστή με ειδικά εξαρτήματα, συνδεμένα όλα μέσω του δικτύου Wi-Fi με τη χρήση του πρωτοκόλλου MQTT καθώς και οι κόμβοι που χρησιμοποιήθηκαν στο Node-Red και επεξήγηση τους κώδικες που εφαρμόστηκαν στους μικροεπεξεργαστές, θα γίνει περιγραφή για το πως έγινε στην πράξη και ανάλυση των πρώτων μετρήσεων που θα πάρει το σύστημα. Πριν από αυτό όμως, θα γίνει μια δοκιμή για το αν λειτουργεί σωστά, αυτόνομα, δηλαδή χωρίς τους αισθητήρες.
Στο τέλος, γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και θα εξάγονται κάποια συμπεράσματα καθώς και προτάσεις για το πώς θα γίνει πιο αποδοτικό και πιο ποιοτικό, αλλά και πως μπορεί να λειτουργήσει και σε εξωτερικό δίκτυο.
Νεανική επιχειρηματικότητα & start up επιχειρήσεις στην Ελλάδα – προκλήσεις και προοπτικές.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2025-03-27) Πηδαράκης, Γεώργιος; Pidarakis, Georgios; Χρυσάγη, Άννα; Chrysagi, Anna; Βασσάκης, Κωνσταντίνος; Vassakis, Konstantinos
Αυτή η εργασία εστιάζει στη μελέτη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των startups στην Ελλάδα, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες. Μέσω της ανασκόπησης βιβλιογραφικών πηγών και της εκπόνησης πρωτογενούς έρευνας με τη χρήση ερωτηματολογίου, καταγράφονται οι απόψεις των συμμετεχόντων. Ο στόχος είναι να συγκριθούν τα αποτελέσματα της έρευνας με υπάρχοντα δεδομένα και να αναδειχθούν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έμφαση δίνεται στην έννοια της ανοιχτής καινοτομίας, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού τοπίου. Η δημιουργία σχέσεων με προμηθευτές, η ενεργή συμμετοχή των πελατών στην καινοτόμο διαδικασία και η λειτουργία σε ανοικτό και ευέλικτο περιβάλλον ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχίας των startups. Επίσης, η σωστή διαχείριση κρίσιμων επιχειρηματικών λειτουργιών, όπως η λογιστική, είναι θεμελιώδης για την ίδρυση και τη βιωσιμότητα μιας νέας επιχείρησης.
Βιώσιμη επιχειρηματικότητα και κλιματική αλλαγή: Μελέτη περίπτωσης από νεοφυείς επιχειρήσεις.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2025-03-27) Καβουσανός, Στέργιος; Kavousanos, Stergios; Βασσάκης, Κωνσταντίνος; Vassakis, Konstantinos
Κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική κρίση, περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την μια, και από την άλλη βιώσιμη ανάπτυξη. Η τελευταία αποτελεί την λύση στα προβλήματα που επιφέρουν τα παραπάνω και είναι δυνατόν ως πράξη βιωσιμότητας και αειφορίας να εφαρμοστεί σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας.
Το ίδιο συμβαίνει, ομοίως, στην επιχειρηματικότητα. Η Βιώσιμη επιχειρηματικότητα δεν είναι είναι ένας νέος όρος, καθώς, σε ευρωπαϊκές αλλά και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες κάνουμε λόγο για αειφορία εδώ και πολλά χρόνια. Μια υπάρχουσα επιχείρηση όμως τροποποιείται και προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης περιβαλλοντικά φιλικής κοινωνίας. Τι γίνεται όμως με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες από την αρχή τους έχουν την δυνατότητα να στραφούν σε περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές ή ακόμη περισσότερο να είναι η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προγραμμάτων ο σκοπός της ίδιας τους της ίδρυσης; Μπορούν να προάγουν ένα παράδειγμα για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή;
Όσα αναφέρθηκαν αποτελούν μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτή την μελέτη, η οποία επιδιώκει να τα προσεγγίσει εστιάζοντας την έρευνα σε παραδείγματα από την Ελλάδα.
Πολυαισθητηριακό μάρκετινγκ.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2025-03-27) Κικάκη, Ειρήνη; Kikaki, Eirini; Περακάκης, Εμμανουήλ; Perakakis, Emmanouil
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά τον ρόλο και τη σημασία του αισθητηριακού μάρκετινγκ στη σύγχρονη επιχείρηση, εξετάζοντας πώς οι ανθρώπινες αισθήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και ενισχύουν τη σύνδεση των καταναλωτών με προϊόντα και υπηρεσίες.
Μέσα από ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και πρωτότυπης έρευνας, η εργασία αναλύει τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν μια θετική εμπειρία για τους καταναλωτές τους. Η πρωτογενής έρευνα διεξήχθη με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων. Επιπλέον, παρουσιάζονται δύο περιπτωσιολογικές μελέτες, η Coco Mat και η KFC, που υπογραμμίζουν τη συμβολή του αισθητηριακού μάρκετινγκ στην αύξηση της πελατειακής βάσης και στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας.
Τα ευρήματα δείχνουν την ευνοϊκή επιρροή των αισθητηριακών εμπειριών στις αντιλήψεις των καταναλωτών και στις προθέσεις αγοράς ενώ τονίζουν τον ρόλο της συναισθηματικής σύνδεσης και της εξατομίκευσης. Η εργασία ολοκληρώνεται με προτάσεις σχετικά με τη σωστή χρήση του αισθητηριακού μάρκετινγκ και παρέχει κάποιες μελλοντικές έρευνες, καθώς και μερικές χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω έρευνα και εφαρμογή.
Βranding in the metaverse: Μελέτη καινοτόμων μεθοδολογιών.
(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2024-06-13) Γουλιαρμή, Χριστίνα; Gouliarmi, Christina; Μαστοράκης, Γεώργιος; Mastorakis, Georgios
Βασικός σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να μελετήσει καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορεί μια μάρκα να διαφημιστεί με επιτυχία στο metaverse. Στην εργασία γίνεται εισαγωγή με τον ορισμό των λέξεων branding και metaverse. Στοo δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται το ψηφιακό μάρκετινγκ και πρακτικές branding με την βοήθεια του metaverse, στο οποίο διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο τα social media. Στα επόμενα δυο κεφάλαια, αναλύονται όροι όπως η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και οι διαφορές τους, καθώς και μάρκες οι οποίες τις έχουν χρησιμοποιήσει προς όφελος τους. Ακόμη, γίνεται επισήμανση στα NFTs, και τα Avatars, για ποιο λόγο είναι σημαντικά και πως μπορούν να κάνουν ένα brand να πρωτοπορήσει. Στο έκτο κεφάλαιο, συζητείται ο όρος Virtual Influencers οι οποίοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι το μέλλον στο influential marketing. Στο έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται συμπεράσματα σε σχέση με τα παραπάνω.