Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Anagnostopoulou, Ourania"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών και μεταβολή ενζύμων υπεύθυνων για το μαλάκωμα της σάρκας σε καρπούς αβοκάντο.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, 2023-07-20) Αναγνωστοπούλου, Ουρανία; Anagnostopoulou, OuraniaΣτα πλαίσια του πειράματος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, με τίτλο «Μελέτη Ποιοτικών χαρακτηριστικών και μεταβολή ενζύμων υπεύθυνων για το μαλάκωμα της σάρκας σε καρπούς αβοκάντο», μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έπειτα από διαφορετικές μετασυλλεκτικές επεμβάσεις σε καρπούς αβοκάντο, δυο διαφορετικών ποικιλιών (Hass και Fuerte). Οι μετασυλλεκτικές επεμβάσεις που έγιναν στους καρπούς των δύο ποικιλιών αφορούσαν επέμβαση με Ethrel και κάλυψη με πλαστικό φιλμ (μεμβράνη). Στο ξεκίνημα του πειράματος πραγματοποιήθηκε προ-πειραματική μελέτη που αφορούσε μετρήσεις χλωροφύλλης με SPAD και Fluorescence, μετρήσεις χρώματος με Colorimeter και συνεκτικότητας σάρκας. Από την προπειραματική μελέτη προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που αφορούν κυρίως τους χειρισμούς των καρπών κατά την διεξαγωγή των μετρήσεων αλλά και τις αντιδράσεις (όπως είναι το μαύρισμα) των καρπών. Στο κύριο μέρος του πειράματος έγιναν μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών που αφορούσαν χρώματος με Colorimeter, συνεκτικότητας σάρκας, μετρήσεις για την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, για τα ολικά διαλυτά στερεά, για το ποσοστό των ολικών φαινολικών, για την δραστηριότητα της ασκορβικής υπεροξειδάσης (APX), την δραστικότητα των ενζύμων αμμωνιακή λυάση της φαινυλαλανίνης (PAL) και της β-γαλακτοσιδάσης (β-gal), όπως και πειράματα qPCR. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Από τα πειράματα που διεξήχθησαν βρέθηκε ότι η επέμβαση με την μεμβράνη παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και σε ενζυμικές μετρήσεις. Αφού φαίνεται να καθυστερεί την ωρίμανση χωρίς την χρήση χημικών ουσιών και κατά συνέπεια έχει την δυνατότητα να επεκτείνει την διάρκεια της μετασυλλεκτικής ζωής του αβοκάντο. Παρατηρούνται όμως σπουδαίες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών. Για παράδειγμα, μεγάλη διαφορά μεταξύ των ποικιλιών βρέθηκε στην τιτλοδοτούμενη οξύτητα, όπου στην ποικιλία Hass υπήρχε αύξηση, ενώ στην ποικιλία Fuerte παρατηρήθηκε μείωση. Επίσης διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και στις μετρήσεις ολικών διαλυτών στερεών και των ολικών φαινολικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της PAL παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με τι υπόλοιπες επεμβάσεις και η δραστηριότητα β-γαλακτοσιδάσης παρουσίασε μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις. Συμπερασματικά η χρήση μεμβράνης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της δραστικότητας της β-γαλακτοσιδάσης όπως φαίνεται από την αντίδραση της υδρόλυσης (ενζυμική δραστικότητα) αλλά και από την έκφραση των γονιδίων. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και σε άλλες ποικιλίες, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ακόμα πιο ευρεία συμπεράσματα. Καθώς επίσης περαιτέρω έρευνα που θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους που δεν διερευνήθηκαν στην παρούσα εργασία. Επίσης είναι σημαντικό να διερευνηθούν και άλλοι μέθοδοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας στον αβοκάντο, όπως για παράδειγμα ατομική συσκευασία.