Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Antonakaki, Eleni"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Επίδραση σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, παιδιών σχολικής ηλικίας.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2011-04-04T10:36:27Z) Αντωνακάκη, Ελένη; Antonakaki, Eleni
    Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, χοληστερίνης, νατρίου και ζάχαρης, μέσω της τροφής, από τα παιδιά (6). Σκοπός: Η μελέτη της επίδρασης του οικογενειακού και σχολικού παράγοντα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επιπλέον σκοπός, είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών καθώς και του επίπεδου της φυσικής δραστηριότητας και των γνώσεων τους, όσον αφορά τη διατροφή. Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η χορήγηση ανώνυμων-αυτοσχέδιων ερωτηματολογίων. Πραγματοποιήθηκε μέτρηση ύψους και περιμέτρου μέσης, με μεζούρα και μέτρηση βάρους με ψηφιακό ζυγό. Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων αναλύθηκαν βάσει του στατιστικού προγράμματος SPSS. Η εκτίμηση της ανάπτυξης τους έγινε μέσω της καμπύλης ανάπτυξης και της καμπύλης του δείκτη μάζας σώματος για παιδιά (85-87). Το δείγμα αποτελείται από 129 παιδιά, τα οποία διαμένουν στο νομό Ηρακλείου, ηλικίας 10 έως 13ων ετών (72 αγόρια – 57 κορίτσια). Το 53,5% βρέθηκαν φυσιολογικού βάρους (μεταξύ 5ης και 85ης εκατοστιαίας θέσης). Το 36,4% των παιδιών βρέθηκαν ότι είναι υπέρβαρα (μεταξύ 85ης και 95ης εκατοστιαίας θέσης). Το 8,5% από τα παιδιά βρέθηκαν ότι είναι παχύσαρκα (από την 95η εκατοστιαία θέση και πάνω) και το 1,6% των παιδιών βρέθηκε ότι είναι ελλιποβαρή (κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση). Αποτελέσματα: Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, το 80,6% των παιδιών επιλέγουν κυρίως υγιεινές τροφές κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το 74% δηλώνει ότι θα τις προτιμούσε ακόμα κι αν οι φίλοι του δεν τις έπαιρναν. Επίσης, το 63,1% δηλώνει ότι δεν αντικαθιστά ποτέ το φαγητό της μητέρας του με κάτι πρόχειρο. Ακόμα το 64,3% δηλώνει ότι καταναλώνει γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα και το 35,8% των παιδιών, το προμηθεύεται από τη μητέρα του. Από την έρευνα του οικογενειακού παράγοντα, βρέθηκε άμεση συσχέτιση της διατροφικής συμπεριφοράς των γονιών με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι γονείς που προτιμούσαν υγιεινές τροφές, τα παιδιά τους προτιμούσαν κι εκείνα υγιεινές τροφές. Επίσης βρέθηκε, ότι οι γονείς που έχουν δραστήριες ενασχολήσεις, τα παιδιά τους έχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Όσον αφορά τους δασκάλους, οι περισσότεροι βρέθηκε να προτιμούν ανθυγιεινές τροφές, για κολατσιό στο σχολείο. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δάσκαλοι συστήνουν στα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Συμπεράσματα: Oι γονείς μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία ενός υγιεινού προτύπου διατροφής στα παιδιά μέσω των δικών τους υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace