Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Apostolakis, Konstantinos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ευεργετικές ιδιότητες και πιθανές παρενέργειες του καφέ και βιοχημική δράση της καφεΐνης.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022-04-07) Αμανατίδης, Μιχάλης; Αποστολάκης, Κωνσταντίνος; Ντομπρομιρέσκου, Παναγιώτης; Amanatidis, Michalis; Apostolakis, Konstantinos; Ntompromireskou, PanagiotisΗ καφεΐνη είναι μια χημική ουσία που συναντάται σε αρκετά μέρη διαφόρων φυτών, όπως οι σπόροι, τα φύλλα και οι καρποί. Τα φυτά που περιέχουν την καφεΐνη ως συστατικό τους εντοπίζονται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Η κατανάλωσή της στις περιοχές αυτές ήταν ευρεία από προ Χριστού εποχές, ενώ στην Ευρώπη διαδόθηκε περίπου τον 16ο αιώνα μ. Χ. η καφεΐνη περιέχεται στα ροφήματα καφέ, αλλά και στο τσάι και αναψυκτικά όπως η κόλα και τα ενεργειακά ποτά, καθιστώντας την μια από τις πιο διαδεδομένες ουσίες ου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. 3 Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή της, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Η πρόσδεσή του σε ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου και του ΚΝΣ, αλλά και η αλληλεπίδρασή του με το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, προκαλεί τη διέγερση τους κι οδηγούν στην ενεργοποίηση του οργανισμού, όσον αφορά την αντίληψη, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, ενώ οδηγεί σε μείωση του αισθήματος κούρασης κι εξάντλησης.7 Για το λόγο αυτό η καφεΐνη πλέον χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αρκετά φάρμακα, καθώς και για θεραπείες ασθενειών του νευρικού όπως το Πάρκινσον. Ωστόσο, εκτός από το νευρικό σύστημα, έχουν βρεθεί θετικές επιδράσεις και σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως το δέρμα, η καρδιά και το αγγειακό σύστημα, ενώ φαίνεται να διεγείρει θετικά διεργασίες όπως η έκκριση ορμονών κι ο μεταβολισμός. 10, 11, 13 Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική απόκριση στην κατανάλωση καφεΐνης. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στα γονίδια που διαθέτει και αν αυτά προσδίδουν ευαισθησία ή ανθεκτικότητα κατά την πρόσδεση της στους υποδοχείς. Επιπλέον, όπως όλες οι ουσίες πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο, έτσι και η καφεΐνη που καταναλώνει ο οργανισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια στα οποία η δράση της είναι διεγερτική. 6 Σε περιπτώσεις πρόσληψης υπερβολικής δόσης καφεΐνης, ή σε περιπτώσεις ευαισθησίας στην ουσία αυτή, εμφανίζονται δυσμενείς ιδιότητες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα, αφυδάτωση κλπ. Επιπλέον, εκτός από τη δόση και την ευαισθησία, η καφεΐνη επηρεάζει την οργανισμό ανάλογα με την ηλικία (πχ παιδία) ή και την κατάσταση (πχ εγκυμοσύνη). 15, 16, 18 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει αναπτύξει εθισμό στην καφεΐνη. Οι άνθρωποι αυτοί, καταναλώνουν καθημερινά μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία είναι σωματικά καταστρεπτική. Ωστόσο, αν παραλειφθεί για μέρες η πρόσληψη της, τα άτομα αυτά υποφέρουν από ψυχολογικές μεταπτώσεις και σύνδρομο στέρησης. 20 Συμπερασματικά, η καφεΐνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που καταναλώνονται σήμερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και προσφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα, τόσο στην προστασία, όσο και στη θεραπεία ασθενειών. Ωστόσο, όπως όλες οι ουσίες, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μέτρο, ανάλογα την ευαισθησία και την κατάσταση του κάθε ατόμου.