Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Archontaki, Melpomeni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Τα αρτοσκευάσματα και η διατροφή.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2015-02-19T16:21:39Z) Αρχοντάκη, Μελπομένη; Λαζούδη, Βασιλική; Archontaki, Melpomeni; Lazoudi, VasilikiΤο ψωμί είναι ένα βασικό είδος διατροφής που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι και νερό, συνήθως από το ψήσιμο. Κατά όλη την καταγεγραμμένη ιστορία υπήρξε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και είναι από τα αρχαιότερα τρόφιμα, αφού έχει διατροφική αξία από την «αυγή» της γεωργίας. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και οι αναλογίες των τύπων αλεύρου και άλλων συστατικών, όπως επίσης διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές και τρόποι παρασκευής ψωμιού. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες ποικιλίες των τύπων, σχήματα, μεγέθη, υφές και είδη σε διάφορες περιοχές. Ψωμί με προζύμι μπορεί να προετοιμάζεται με πολλές διαφορετικές διαδικασίες που κυμαίνονται από τη χρήση φυσικώς ενυπαρχόντων μικροβίων (προζύμι) έως μεθόδους τεχνητού αερισμού κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή του ψησίματος. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα έχουν παραμείνει άζυμα, είτε λόγω προτίμησης, για παραδοσιακούς ή θρησκευτικούς λόγους. Πολλά συστατικά που δεν προέρχονται από δημητριακά μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψωμί, από φρούτα και ξηρούς καρπούς έως διάφορα λίπη. Το εμπορικό ψωμί ειδικότερα, συνήθως περιέχει προσθετικά, κάποια από αυτά μη-θρεπτικά, για να βελτιωθεί η γεύση, την υφή, το χρώμα, ή ο χρόνος «ζωής» στο ράφι. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και την ευκολία, το ψωμί μπορεί να εξυπηρετήσει σε διάφορες μορφές και σε κάθε γεύμα της ημέρας. Επίσης, τρώγεται ως μικρο-γεύμα, ή συστατικό σε άλλα εδώδιμα παρασκευάσματα. Εν μέρει λόγω της σημασίας του ως βασικού τροφίμου το ψωμί έχει μια κοινωνική και συναισθηματική σημασία πέρα από τη σημασία του στη διατροφή, π.χ. παίζει ουσιαστικό ρόλο σε θρησκευτικές τελετές.