Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Chatzaki, Evangelia"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Φυτοφαγική διατροφή σε αθλητές αντοχής, θετικές και αρνητικές επιδράσεις και συστάσεις για τη βέλτιστη υγεία των αθλητών καθώς και την απόδοση τους.
    (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-02-09) Βλαζάκης, Στυλιανός; Χατζάκη, Ευαγγελία; Vlazakis, Stylianos; Chatzaki, Evangelia
    Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από το κρέας και η μη κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από αυτό, υιοθετείται όλο και περισσότερο ως πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου και της αθλητικής απόδοσης σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Η επικρατούσα άποψη πως η ενέργεια για όλες τις μυϊκές κινήσεις προέρχεται από την οξείδωση των πρωτεϊνών, διαψεύστηκε από πολλές έρευνες και αποδείχθηκε πως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα ήταν το κύριο καύσιμο για τη μυϊκή δραστηριότητα. Αρκετοί αθλητές αντοχής που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες αποδεικνύουν ότι το υψηλό επίπεδο απόδοσης και αντοχής μπορεί να επιτευχθεί με αυτού του είδους τη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία είναι η καλύτερη διατροφική σύσταση για αθλητές αντοχής αφού επηρεάζει θετικά ορισμένες παραμέτρους όπως τη μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων, τη μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τη μειωμένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Τα βασικά οφέλη για τους χορτοφάγους αθλητές αντοχής σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους είναι η υψηλότερη πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E, φολικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και νατρίου, καροτενοειδών και άλλων φυτοχημικών. Όμως ένα χορτοφαγικό πλάνο διατροφής αλλάζει ουσιαστικά τις προσλήψεις μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Βασικά θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο και η βιταμίνη Β12 είναι πιο δύσκολο να ληφθούν από φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση για τους χορτοφάγους αθλητές αντοχής, αποτελούν τα συμπληρώματα διατροφής για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής στα αθλήματα αντοχής .

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace