Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Chaziza, Christina"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Γλουτένη: Αλλεργία – Δυσανεξία - Ευαισθησία.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018-07-23) Χαζίζα, Χριστίνα; Chaziza, ChristinaΗ γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, αλλά και το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η γλοιαδίνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υδρόλυση από τις πρωτεάσες του γαστρεντερικού σωλήνα και ευθύνεται για τις περισσότερες διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση γλουτένης. Η κοιλιακή νόσος, η αλλεργία στη γλουτένη σίτου και η μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη συνιστούν το φάσμα των διαταραχών της γλουτένης. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του σιταριού και/ή και άλλων δημητριακών καρπών από τη δίαιτα. Η παρούσα εργασία αναλύει τους τρεις τύπους των διαταραχών της γλουτένης, συμπτώματα, διαγνωστικά κριτήρια και διατροφικές συστάσεις. Επίσης περιλαμβάνει επίκαιρες γνώσεις για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής.