Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Christodoulakis, Nikolaos-Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επιτραπέζιες ελιές στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Θρούμπας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2013-11-27T09:19:47Z) Χριστοδουλάκης, Νικόλαος-Γεώργιος; Christodoulakis, Nikolaos-GeorgiosΗ χώρα μας είναι μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική χώρα με τεράστιο όγκο παραγωγής ελιάς ο οποίος αποτελεί μεγάλο ποσοτικά μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, καθώς ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ελαιόδεντρου. Υπάρχουν μεγάλο εύρος ποικιλιών οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος του πυρήνα σε μικροπύρηνες, μεσοπύρηνες και μακροπύρηνες. Στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στης μεσοπύρηνες εντάσσεται και η ποικιλία της θρουμπολίας. Η θρουμπολιά καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Εύβοια, στην Καβάλα, στην Λέσβο, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σε τρεις περιπτώσεις έχει πάρει την ένδειξη Π.Ο.Π (προστατευμένη ονομασία προέλευσης), και πιο συγκεκριμένα στη Θάσο στη Χίο και στην Αμπαδιά Ρεθύμνου. Ανάμεσα στις τρείς περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές σε όλα τα στάδια (Περιοχές καλλιέργειας, Καλλιεργητικές συνθήκες , Λίπανση, Συλλογή, Προδιαγραφές, Καταπολέμηση δάκου, Μεταφορά, Ελαιόκαρπος, Διάθεση, Λογότυπος) οι οποίες ορίζονται από νομοθετικά πλαίσια και διατάξεις. Περισσότερα κοινά εμφανίζουν το Ρέθυμνο μαζί με τη Χίο σε σχέση με την περίπτωση της Θάσου. Οι δύο πρώτες περιοχές μοιάζουν ως προς την Καταπολέμηση δάκου, Λίπανση, Συλλογή, Καλλιεργητικές συνθήκες ενώ όσο για τη Θάσο ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Μέσα από επισκέψεις στα κατά τόπους σημεία θα προσπαθήσουμε να δούμε, να καταγράψουμε, να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε όλες εκείνες τις διαφορές, είτε θεωρητικές είτε πρακτικές που εφαρμόζονται ξεχωριστά σε κάθε τοποθεσία όπου καλλιεργείτε η θρουμπολιά με την ένδειξη Π.Ο.Π από το αρχικό στάδιο της παραγωγής μέχρι και αυτό της τυποποίησης και της προώθησης στην αγορά. Ποιο συγκεκριμένα θα δούμε τον τρόπο και μέθοδο συλλογής, τα μέσα μεταφοράς όπου μπαίνουν οι ελιές για να πάνε στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όλες εκείνες τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για την διαλογή-καθαρισμό της ελιάς, τον τρόπο που συσκευάζονται και προωθούνται στην αγορά. Τέλος θα αναλύσουμε τα προβλήματα υποδομών και αξιοποίησης του συγκεκριμένου αντικείμενου που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο καθώς σε σχέση με την Θάσο και τη Χίο έχει μείνει σημαντικά πίσω στο συγκεκριμένο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι σημαντικές κατά βάση στον οικονομικό τομέα και την τοπική αγορά.