Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Christodoulou, Konstantinos"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Παράγοντες που επηρεάζουν τον εμβολιασμό της γρίπης στους επαγγελματίες υγείας.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Νοσηλευτικής, 2022-10-27) Ιωάννου, Ελευθέριος; Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος; Ioannou, Eleftherios; Christodoulou, KonstantinosΕισαγωγή: Η γρίπη αποτελεί τη πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Ο εμβολιασμός θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη και τον περιορισμό των επιδημιών γρίπης. Σημαντικός είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας για την αποφυγή της εξάπλωσης της γρίπης. Σκοπός: Βασικός σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης στους επαγγελματίες υγείας. Δευτερευόντως, αναζητήθηκαν οι επιπτώσεις του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. Διερευνήθηκε επίσης το κατά πόσο είναι αναγκαστικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση με τη βοήθεια ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, όπως Pubmed και Google Scholar. Συλλέχθηκαν πληροφορίες από άρθρα, περιοδικά και βιβλία της ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας, με έμφαση στις δημοσιεύσεις της τελευταίας δεκαετίας. Συμπεράσματα: Βρέθηκαν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στους επαγγελματίες υγείας, όπως είναι τα ζητήματα ηθικής, η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της γρίπης, οι αντενδείξεις αλλά και οι παρενέργειες των εμβολίων για τη γρίπη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να προστατεύουν και να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς. Συνεπώς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί καθήκον και υποχρέωση για το υγειονομικό προσωπικό.Τεκμήριο Τα ξηρά φασόλια στην υγεία του ανθρώπου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019-05-13) Σαπλαούρας, Αλέξανδρος; Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος; Saplaouras, Alexandros; Christodoulou, KonstantinosΤα ξηρά φασόλια (Phaseolus vulgaris L.) ή τα κοινά φασόλια έχουν χαρακτηριστεί ως σχεδόν τέλεια τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, προβιοτικά, βιταμίνη Β και χημικώς ποικίλων συνθέσεων μικροθρεπτικών συστατικών. Τα περισσότερα τρόφιμα θεωρούνται λειτουργικά όσον αφορά την παροχή θρεπτικών ουσιών και ενέργειας για τη διατήρηση της καθημερινής ζωής, αλλά εκείνα που είναι ικανά να αποτρέπουν ή να αποκαθιστούν μιαν επιβαρυντική κατάσταση ή μια ασθένεια – όπως τα ξηρά φασόλια - ταξινομούνται ως λειτουργικά τρόφιμα. Τα ξηρά φασόλια περιέχουν υψηλά επίπεδα χημικά διαφορετικών συστατικών (φαινόλες, άμυλο, βιταμίνες, φρουκτοολιγοσακχαρίτες) που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και πολλούς τύπους καρκίνου, καθιστώντας έτσι αυτό το όσπριο ως ένα εξαιρετικό λειτουργικό τρόφιμο. Τα ξηρά φασόλια μπορούν επίσης να διανεμηθούν σε πολλαπλές μορφές, όπως ολόκληροι μη επεξεργασμένοι σπόροι, ως μέρος μιγμάτων, ως κονσερβοποιημένα προϊόντα ή ως υποκατάστατο αλεύρου σίτου χωρίς γλουτένη. Ως εκ τούτου, τα ξηρά φασόλια χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν το 50% των οσπρίων που καταναλώνονται ως ανθρώπινη πηγή τροφής. Όμως, η συνολική πρόσληψη ξηρών φασολιών στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι χαμηλή παρά τις σχέσεις τους με μειωμένους κινδύνους ασθενειών όπως το οξειδωτικό στρες, οι φλεγμονές, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο. Η παρούσα έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ξηρά φασόλια, το ιστορικό τους πλαίσιο, τα τρέχοντα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, τη χημική τους σύνθεση και τις σχέσεις τους με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Παρόλο που όλα τα είδη ξηρών φασολιών που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν παρόμοια κύρια συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, μέταλλα), το καθένα από αυτά έχει ένα μοναδικό δευτερεύον χημικό προφίλ που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά του αποτελέσματα ως τρόφιμο.