Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Dimitriou, Vasiliki"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επίδραση του αραιώματος των ανθέων και των καρπών στην βελτίωση της ποιότητας καρπών δεσπολιάς.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2008-2-29T14:35:4Z) Δημητρίου, Βασιλική; Dimitriou, VasilikiΗ Δεσπολιά είναι γνωστό αειθαλές δέντρο που δίνει το πρώτο ανοιξιάτικο φρούτο. Είναι φυτό της οικογένειας Rocaceae και το επιστημονικό του όνομα είναι Eriobotrya japonica. Η Δεσπολιά είναι από τα πιο παραμελημένα καρποφόρα είδη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες παραμεσόγειες χώρες. Το οικονομικό ενδιαφέρον για τη Δεσπολιά αναζωπυρώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι τα Δέσπολα εμφανίζονται στην αγορά μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό κενό από φρούτα. Επομένως, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παραγωγή, όσο το δυνατόν, ποιοτικότερων καρπών. Η ποιότητα των καρπών Δεσπολιάς επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες: υποκείμενο, ποικιλία, εδαφοκλιματικές συνθήκες, θρέψη-λίπανση, κλάδεμα, αραίωμα καρπών και ανθέων, αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, συντήρηση των καρπών μετά τη συγκομιδή, τυποποίηση και συσκευασία των καρπών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη ενός από τους παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των καρπών. Ο παράγοντας που μελετήθηκε στο πείραμα ήταν το αραίωμα ανθέων και καρπών και στόχος, η επίδραση του παράγοντα αυτού στη βελτίωση της ποιότητας (τελικό βάρος, μέγεθος και σάκχαρα) των καρπών της Δεσπολιάς.