Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Domazaki, Agapi"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνου(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-07-27) Δομαζάκη, Αγάπη; Domazaki, AgapiΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα των άγριων βοτάνων Σκορπίδι (Asplenium Ceterach), Ρούσκος (Ruscus Aculeatus), Κράταιγος (Crataegus Monogyna), Αλαδανιά (Cistus Creticus), Κυπαρισσάκι (Micromeria Juliana) και Σπαθόχορτο (Hypericum Triquetrifolium), ώστε να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Χρησιμοποιήθηκαν τα εκχυλίσματα βοτάνων σε μεθανόλη και εφαρμόσθηκαν οι μέθοδοι α) Folin Ciocalteu για τον προσδιορισμό του ολικού φαινολικού περιεχομένου, β) DPPH για τον προσδιορισμό της ικανότητας εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών και γ) FRAP για τον προσδιορισμό αναγωγικής ικανότητας. Το ολικό φαινολικό περιεχόμενο φάνηκε να είναι υψηλότερο στο σκορπίδι και το σπαθόχορτο ενώ ακολουθούν η αλαδανιά, ο κράταιγος και τέλος το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Η ικανότητα εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών ήταν μεγαλύτερη στην αλαδανιά, ακολουθούν ο κράταιγος, το σπαθόχορτο, το κυπαρισσάκι ενώ χαμηλότερη ήταν στο σκορπίδι και το ρούσκο. Η αναγωγική ικανότητα ήταν υψηλότερη στο σπαθόχορτο, ακολουθούν ο κράταιγος, το σκορπίδι, η αλαδανιά και τελευταία το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι τα άγρια φυτά της Κρήτης, και ιδιαίτερα το σπαθόχορτο, ο κράταιγος, η αλαδανιά και το σκορπίδι, αποτελούν σημαντικές πηγές φαινολικών αντιοξειδωτικών για τη διατροφή του ανθρώπου.