Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Doumani, Stamatina"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Αιτιολογία παχυσαρκίας και συμμόρφωση στη Μεσογειακού τύπου διατροφή: Διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίων.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-06-17) Δημουλά, Παρασκευή; Δουμάνη, Σταματίνα; Dimoula, Paraskefi; Doumani, StamatinaΠρώτον, η καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών και η συσχέτισή τους με την παχυσαρκία, ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα αίτια που συμβάλλουν σε αυτήν. Δεύτερον, η εκτίμηση – με τη χρήση του Mediterranean Diet Score – του βαθμού στον οποίο ο συνήθης τρόπος διατροφής των παχύσαρκων σχετίζεται με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Το τελικό δείγμα της έρευνας, αποτελούνταν από 179 άτομα, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, φυσιολογικού βάρους ή παχύσαρκα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε δυο ερωτηματολόγια, ανώνυμα και πλήρως εμπιστευτικά. Το πρώτο ερωτηματολόγιο ήταν γενικού περιεχομένου, ενώ το δεύτερο ήταν συχνότητας κατανάλωσης τροφιμών και αφορούσε τη συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή, με τη χρήση του δείκτη Μεσογειακής διατροφής. Η ηλικία, η επαγγελματική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, το άγχος, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα και ο καθιστικός τρόπος ζωής συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με την παχυσαρκία. Το φύλο και η κοινωνική τάξη, δεν συσχετίστηκαν. Όσον αφορά τη Μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, λαχανικών, οσπρίων, κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του, πουλερικών και αλκοολούχων ποτών, συσχετίστηκε με την παχυσαρκία. Αντίθετα, η κατανάλωση πατάτας, φρούτων, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και η χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα δεν συσχετίστηκε με την παχυσαρκία. Γενικά, η μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε σημαντικά με την παχυσαρκία. Από την εργασία προκύπτουν σημαντικά ευρήματα, όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επαλήθευση των αιτιών που συμβάλλουν στην παχυσαρκία και για τη συμμόρφωση των παχύσαρκων στη Μεσογειακή διατροφή.