Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Founta, Charikleia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ελληνική μεσογειακή διατροφή και δριμύτητα συμπτωμάτων Covid-19: βιοχημικοί δείκτες.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-10-16) Φούντα, Χαρίκλεια; Founta, Charikleia; Ψαρουδάκη, Αντωνία; Psaroudaki, AntoniaΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Μεσογειακή Διατροφή παρατηρήθηκε στη Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία το 1960. Έτσι ορίστηκε από τον φυσιολόγο Ancel Keys και αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2010. Στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνεται η υψηλή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, η μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και η χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Ο COVID-19 έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η συσχέτιση της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής με την δριμύτητα των συμπτωμάτων COVID-19 σε ενήλικες, καθώς και η επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής σε βιοχημικούς δείκτες οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ: Για την συγκέντρωση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε μέσα από τα μέσα δικτύωσης και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στην έρευνα συμμετείχαν 118 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες (53,4%). Οι περισσότεροι είχαν φυσιολογικό βάρος, τηρούσαν ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, είχαν μέτρια δραστήρια ζωή, δεν κάπνιζαν και δεν κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Λίγοι ήταν αυτοί , που νόσησαν από COVID 19, ενώ από αυτούς οι περισσότεροι είχαν ήπια συμπτώματα. Το lockdown τους οδήγησε στο να αυξήσουν την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν, μείωσαν ωστόσο το fast food και το αλκοόλ. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια του lockdown. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η Μεσογειακή Διατροφή αναμφισβήτητα έχει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων της. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έρευνα δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής και στη δριμύτητα των συμπτωμάτων COVID-19. Ενδείκνυται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών στο μέλλον, ώστε να κατανοήσουμε εάν όντως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής και της δριμύτητας των συμπτωμάτων COVID-19.