Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Galani, Eirini"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Πρόσληψη υγρών και διατροφική συμπεριφορά αθλητών υδατοσφαίρισης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018-03-05) Γαλάνη, Ειρήνη; Galani, EiriniΓενικότερα, η αθλητική απόδοση βασίζεται κυρίως στην τεχνική των παικτών, στην μυϊκή δύναμη και στην ψυχολογική κατάσταση. Η προώθηση και η ανάδειξη των δεξιοτήτων αυτών, πραγματοποιείται μέσω της σωστής διατροφής, η οποία μπορεί να ελέγχεται εξατομικευμένα για κάθε αθλητή ώστε να μεγιστοποιούνται, όσο γίνεται περισσότερο, οι αθλητικές του επιδόσεις. Η παρούσα εργασία σκοπεύει στη διερεύνηση της πρόσληψης υγρών, καθώς και της διατροφικής συμπεριφοράς αθλητών υδατοσφαίρισης. Επιπλέον, στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα διερευνηθούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ του είδους των προσλαμβανόμενων υγρών και ορισμένων παραμέτρων της διατροφικής συμπεριφοράς. Δόθηκαν προς συμπλήρωση στους συμμετέχοντες ένα ερωτηματολόγιo που αφορούσε στην πρόσληψη υγρών, και ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε παραμέτρους της διατροφικής συμπεριφοράς σε 20 άντρες επαγγελματίες υδατοσφαιριστές Α1 εθνικής κατηγορίας. Παρατηρείται ότι δεν παρουσιάζεται συσχέτιση μεταξύ της μέσης ημερήσιας πρόσληψης νερού και των διατροφικών συμπεριφορών. Επίσης, φάνηκε ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη χυμών και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συσχετίζονται αρνητικά με την πειθαρχημένη διατροφική συμπεριφορά (p=0.029 και p=0.032, αντίστοιχα). Παράλληλα, βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και ανεξέλεγκτης διατροφικής συμπεριφοράς (p= 0.013). Περαιτέρω, βρέθηκε ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη για το πλήρες γάλα έχει αρνητική συσχέτιση με την πειθαρχημένη διατροφική συμπεριφορά (p = 0.040) και θετική συσχέτιση με την ανεξέλεγκτη διατροφική συμπεριφορά (p = 0.003). Επίσης, η μέση ημερήσια πρόσληψη γάλακτος με χαμηλά λιπαρά φάνηκε να συσχετίζεται θετικώς με την συναισθηματική πρόσληψη τροφής (p = 0.05). Συμπερασματικά, παρατηρήθηκε μέσω αποτελεσμάτων ότι οι αθλητές της υδατοσφαίρισης δεν παρουσιάζουν επαρκή μέση ημερήσια πρόσληψη νερού. Επίσης φάνηκε να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαφόρων ειδών γάλακτος (μη αποβουτυρωμένο, ημιάπαχο, χαμηλό σε λιπαρά) και ροφημάτων με ζάχαρη με τις 3 κατηγορίες διατροφικής συμπεριφοράς.