Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Germanopoulos, Stefanos Evrysthenis"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφή και διακύμανση του βάρους σε άτομα με σχιζοφρένεια.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019-07-22) Γερμανόπουλος, Στέφανος Ευρυσθένης; Germanopoulos, Stefanos EvrysthenisΗ σχιζοφρένεια είναι μία ψυχωτική διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην σκέψη, τη διάθεση και την συμπεριφορά. Ο δια βίου επιπολασμός της νόσου είναι περίπου 1%. Απαντάται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κοινωνίες. Έχει την ίδια συχνότητα εμφάνισης και στα δύο φύλα αλλά συνήθως η έναρξη είναι πρωιμότερη στους άνδρες. Η εμφάνιση της κορυφώνεται στις ηλικίες 15 έως 35 ετών. Οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια παρουσιάζουν συχνά διατροφικές διαταραχές και αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, που μπορεί να οφείλονται τόσο στη νόσο όσο και να αποτελούν παρενέργεια της φαρμακευτικής θεραπείας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αναφέρονται στην συμπεριφορική κατάσταση των ατόμων με σχιζοφρένεια απέναντι στην διατροφή, γιατί αυτή η συμπεριφορά είναι υποκειμενική και αλλάζει από ασθενή σε ασθενή. Για παράδειγμα οι ασθενείς με παρανοϊκή σχιζοφρένεια που έχουν την παραληρητική ιδέα ότι τους δηλητηριάζουν δεν τρώνε διότι φοβούνται πως μπορούν να δηλητηριαστούν. Σε άλλους, η ένταση της ψευδαισθητικής εμπειρίας είναι τέτοια που τους κάνει να παραμελούν τις βασικές τους ανάγκες. Παρενέργειες της φαρμακευτικής θεραπείας είναι η καταστολή, η ξηροστομία-δίψα όπως και αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης, η μείωση βασικού μεταβολισμού, η αύξηση του νευροδιαβιβαστή της όρεξής, οι αλλαγές στα επίπεδα της λεπτίνης, η αύξηση βάρους κυρίως από κλοζαπίνη και ολαζαπίνη, η κατακράτηση υγρών, η αύξηση προλακτίνης. Τα επιστημονικά δεδομένα για την διατροφική θεραπεία στην σχιζοφρένεια είναι ελάχιστα γιατί αυτό το θέμα έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται εδώ και 30-40 χρόνια. Στην πρόσφατη βιβλιογραφία γίνεται προσπάθεια μελέτης της επίδρασης των βιταμινών (D,K,E,C, σύμπλεγμα B, φυλλικό οξύ), των λιπαρων οξέων και των ιχνοστοιχείων (σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, νικέλιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, χρώμιο, σελήνιο, ασβέστιο, αλουμίνιο, φώσφορος, μαγνήσιο) τόσο στην βελτίωση της γενικότερης υγείας του ασθενούς όσο και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Επίσης γίνεται προσπάθεια συσχέτισης διατροφικών διαταραχών και σχιζοφρένειας. Στην παρούσα μελέτη γίνεται ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και τονίζεται η σημαντικότητα της διατροφολογικής επίβλεψης και παρέμβασης στους ασθενείς με σχιζοφρένια.