Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Giake, Eleonora"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και δεικτών εξέλιξης της νόσου σε δείγμα ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Κέρκυρα.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2015-09-11T14:14:24Z) Γιακέ, Ελεονώρα; Giake, EleonoraΒασική παράμετρος στην υγεία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 είναι η διατροφή. Η συμμόρφωση σε υγιή διατροφικά πρότυπα φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ακολουθούν άστατη διατροφή, με ανάγκη κυρίως μείωσης της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών και γάλακτος. Εξέχον παράδειγμα υγιούς διατροφικού προτύπου προς υιοθέτηση αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των ασθενών στη Μεσογειακή Διατροφή, σε συνδυασμό με τα επίπεδα των βιοχημικών και ανθρωπομετρικών τους δεικτών, θέτοντας ως βασική παράμετρο την προηγούμενη λήψη διατροφικών συστάσεων κάποια στιγμή στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περ. μέσης και ισχίων κλπ) και οι ασθενείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή, καθώς και ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν στην εξέλιξη της νόσου και τις επιπλοκές της. Το δείγμα αποτελούνταν από 34 άτομα (64,9±9,5 ετών), 92,2% των οποίων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 17(50%) άτομα βρέθηκαν εντός του στόχου για την LDL, 18(52,9%) για την ΑΠ και μόλις 12(35,3%) για τη γλυκόζη νηστείας. Στο σύνολό τους οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ διατροφικές οδηγίες και βρέθηκαν στην πλειοψηφία τους (21 άτομα, δηλαδή 62%) να έχουν μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή. Καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε, κυρίως εξαιτίας του μικρού αριθμού του δείγματος. Παρόλα αυτά, διαφάνηκε η τάση βελτίωσης των παραμέτρων αξιολόγησης του δείγματος με την αύξηση της συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η διατροφική εκπαίδευση των ασθενών του δείγματος, προκειμένου να βελτιώσουν τα επίπεδα των δεικτών εξέλιξης της νόσου τους, οι οποίοι ενδεχομένως, βάσει της συμμόρφωσης τους στη Μεσογειακή διατροφή, να βρίσκονται πιο κοντά στην αλλαγή.