Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Giannouri, Maria"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Μια ολιστική προσέγγιση για τη πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη Κύησης με έμφαση στην διατροφική διαχείριση.
    (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022-03-22) Γιαννουρή, Μαρία; Ρούσσος, Ρένος; Giannouri, Maria; Roussos, Renos
    Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, με επίπτωση 9-25% των παγκόσμιων κυήσεων. Η παθογένεση του GDM σχετίζεται με την αύξηση των τοπικών ορμονών αλλά και με τις εκκριτικές ορμόνες του πλακούντα. Οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και οι ανθρωπομετρικοί δείκτες της γυναίκας πριν την τεκνοποίηση καθώς και η αύξηση βάρους στην αρχή της εγκυμοσύνης δείχνουν να έχουν μια σημαντική συσχέτιση στην εμφάνιση του GDM. Μια έγκυος γυναίκα που θα αναπτύξει έναν δυσμεταβολισμό γλυκαιμίας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για επιπλοκές τόσο κατά την κύηση όσο και κατά την διάρκεια του τοκετού π.χ. αυξημένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης, καισαρικής τομή. Ο GDM είναι η κύρια αιτία απόκτησης ΣΔΤ2 (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ) στην μετέπειτα ζωή της μητέρας αγγίζοντας ένα ποσοστό 40%-50%. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην μητέρα αλλά και στο νεογνό, καθώς μελέτες έχουν δείξει αύξηση κινδύνου απόκτησης, παχυσαρκίας, ΣΔΤ2 και μεταβολικού συνδρόμου στην μετέπειτα ζωή. Η διατροφή δείχνει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη & διαχείριση του GDM. Γυναίκες που πριν την κύηση και κατά την περίοδο αυτής είχαν υιοθετήσει ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής όπως το Μεσογειακό ή μια plant based diet είχαν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης GDM. Όσο αφορά την διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η διαχείριση του GDM εστιάζει στην βελτίωση των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και στην επαρκή πρόσληψη των μικροθρεπτικών όπως η βιταμίνη D, ώστε να υπάρχει ένας επαρκής έλεγχος της γλυκαιμίας. Πρόσφατα δεδομένα εστιάζουν και στην σημαντικότητα της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Τέλος υπάρχουν και οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο είναι στην 2η γραμμή διαχείρισης του GDM καθώς δεν έχουν την δυναμική που έχουν οι αλλαγές στο διατροφικό μοτίβο της μητέρας. Εν κατακλείδι ο Διαβήτης Κύησης είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τόσο την μητέρα όσο και το βρέφος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και την μετέπειτα ζωή. Η διατροφική ποιότητα της μητέρας κυρίως πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή κύηση χωρίς διαταραχές της γλυκαιμίας της κατά την 24η – 28η εβδομάδα κύησης. Είναι σώφρων να ειπωθεί ότι η υγεία του βρέφους αρχίζει από την μητέρα πριν την τεκνοποίηση και συνεχίζει έως την γέννηση του και έπειτα.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace