Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Gkini, Konstantina"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Πρωτεϊνικός υποσιτισµός και οι επιπτώσεις του στην παιδική ηλικία στις υπανάπτυκτες χώρες.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2014-07-28T11:33:54Z) Γκίνη, Κωνσταντίνα; Κυριακού, Ειρήνη; Gkini, Konstantina; Kyriakou, EiriniΗ σωστή διατροφή θα πρέπει ναµπορεί να παρέχει στον οργανισµό όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώµα για να διατηρείται υγιής. Πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ενώ πρέπει να περιέχει πολύ περιορισµένα κορεσµένα λιπαρά. Ακολουθώνταςµια σωστή διατροφήµπορούµε ναµειώσουµε τον κίνδυνο εµφάνισης παθήσεων όπως είναι οι καρδιοπάθειες, διαβήτης, καρκίνος αλλά και άλλες ασθένειες. Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία κύρια συστατικά του οργανισµού και αποτελούνται από αµινοξέα. Με λίγα λόγια τα αµινοξέα είναι τα δοµικά τους συστατικά. Συνολικά υπάρχουν20 αµινοξέα, τα οποία απαντώνται σε ποικίλους συνδυασµούςµεταξύ τους. Τις πρωτεΐνες τις παίρνουµε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουνµεγαλύτερη βιολογική αξία από τις φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές ποσότητες βασικών αµινοξέων που περιέχουν. Ανεπάρκεια στην λήψη πρωτεϊνών θαµπορούσε να δηµιουργήσει πολύ σοβαρές ανωµαλίες στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισµού. Ο πρωτεϊνικός υποσιτισµός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβληµα πουµαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις υπανάπτυκτες χώρες ο πρωτεϊνικός υποσιτισµός συναντάται κυρίως σεµικρά παιδιά. Στα παιδιά η εµφάνιση του πρωτεϊνικού υποσιτισµούµπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην σωστή σωµατική αλλά και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι κύριεςµορφές πρωτεϊνικού υποσιτισµού που εµφανίζονται σε παιδιά λόγω κακής θρέψης είναι οµαρασµός, τοkwashiorkor αλλά και η καχεξία. Αυτές οι τρεις µορφές αναλύονται παρακάτω στην πτυχιακήµας εργασία. Ηµελέτη αυτή έγινεµε την βοήθεια διαφόρων έγκυρων βιβλιογραφικών πηγών που καταγράφονται παρακάτω αλλά και από στατιστικά δεδοµένα που δίνονται κατά καιρούς από τους οργανισµούς που είναι υπεύθυνοι για τηνµελέτη διατροφικών θεµάτων.