Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Gklea, Matai"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Νωπές σαλάτες λαχανικών, ένας νέος κλάδος της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας, και ένας νέος τρόπος κατανάλωσης λαχανικών. Σύγκριση των καταναλωτικών προθέσεων ανάμεσα στο Ηράκλειο Κρήτης και το Βορμς της Γερμανίας.
    (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίας, 2021-05-13) Γκλέα, Ματάι; Gklea, Matai
    Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης τα οποία μπορούν να καταναλωθούν στη αρχική τους μορφή χωρίς να υποστούν κάποια επεξεργασία ή μετατροπή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, καθώς αναζητούν ολοένα και πιο πολύ την υγιεινή διατροφή. Κατά την αλλαγή αυτή οι καταναλωτές στράφηκαν στα φρέσκα τυποποιημένα κομμένα λαχανικά έτοιμα για χρήση (FCFV) τα οποία είναι προϊόντα όπου έχουν πλυθεί, ξεφλουδιστεί, τεμαχιστεί και συσκευαστεί σε σφραγισμένες πολυμερείς μεμβράνες ή δίσκους (Garcia et al., 2002). Στην Ευρώπη τα FCFV είναι ένας από τους αναδυόμενους τομείς στην βιομηχανία του Αγρο-Διατροφικού τομέα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παραγωγή αυτή χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα προοδευτική αύξηση του εμπορίου που ήταν παρόμοια σε όλες τις δυτικές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανόμενης της Γερμανίας ( Ismea, 2011). Στην πτυχιακή αυτή πραγματοποιήθηκε έρευνα μεταξύ δύο πόλεων, του Ηρακλείου, Ελλάδας και της πόλης Βόρμς, Γερμανίας της οποίας επίκεντρο ήταν η ανάλυση ενός νέου κλάδου της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας και τεχνολογίας των προϊόντων FCFV. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγέθους 200 ατόμων 100 έκαστος για κάθε πόλη. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπεριλάμβανε 18 ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών συνήθειων, της γνώσης τους για την αλλοίωση της θρεπτικής αξίας των προϊόντων αυτών καθώς και τις μελλοντικές τους επιθυμίες και προσδοκίες. Τα δεδομένα που προέκυψαν αναλύθηκαν σε διαγράμματα καθώς και πίνακες από όπου μετατράπηκαν σε ποσοστά (%) για την καλύτερη επεξεργασίας τους. Τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται δίνουν με σαφήνεια μια γενική εικόνα σχετικά με τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δυο πόλεων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια αποτελέσματα δείχνουν ότι στη πόλη Βόρμς οι κάτοικοι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα FCFV καθώς τα έχουν συμπεριλάβει στη καθημερινή τους διατροφή σε αντίθεση με την πόλη του Ηρακλείου από όπου οι κάτοικοι έδειξαν δισταγμό στην επιλογή των προϊόντων αυτών καθώς και στην ενσωματώσει τους στη καθημερινή τους διατροφή. Κοινός παρανομαστείς αποτέλεσε η ανησυχία των κατοίκων από όπου δήλωσαν άγνοια ή ακόμη και προτροπή των προϊόντων αυτών όσον αφορά την αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας όσο και της καθαρότητας του προϊόντος αυτού (υπολείμματα θρέψης και φυτοφαρμάκων). Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας αυτής, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για την σύγκριση των διατροφικών συνηθειών μεταξύ των πόλεων.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace