Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Gorgia, Martha"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η διατροφική αξία της σταφίδας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2015-09-11T14:44:53Z) Γοργία, Μάρθα; Gorgia, MarthaΗ σταφίδα σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο τροφές και η σπουδαιότητά τους ανάγεται ήδη στην αρχαιότητα δίχως να πάψει ποτέ να αποτελεί σημαντικό εφόδιο δύναμης, ευεξίας και υγείας. Μαζί με το μέλι, η σταφίδα ήταν το βασικό γλυκό των αρχαίων και πολλοί πίστευαν ότι έχει και μαγικές ιδιότητες και για αυτό χρησιμοποιούσαν τον καρπό αυτό σε διάφορες θυσίες και τελετές. Η σταφίδα είναι το σταφύλι, το οποίο έχει υποστεί μία απλή επεξεργασία αποξήρανσης και έπειτα οι χρήσεις της είναι ποικίλες. Οι διαιτολόγοι την συγκαταλέγουν στις πιο υγιεινές τροφές που εκτός των άλλων ωφέλιμων δράσεων, προσφέρουν και πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και τονώνουν το καρδιακό σύστημα. Οι δύο βασικές κατηγορίες της σταφίδας είναι η λευκή και η μαύρη αλλά υπάρχουν και διάφορες υποκατηγορίες. Η χρήση της εκτείνεται από το να φαγωθεί σκέτη ή να γίνει γλυκό του κουταλιού και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα γλυκά ώστε να τα εμπλουτίσει και να τους δώσει τη χαρακτηριστική τους γεύση. Ακόμα και ψωμί φτιάχνεται από τη σταφίδα, το γνωστό σε όλους «σταφιδόψωμο». Σήμερα, η σταφίδα είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά μία πολύ σημαντική και αξιόλογη τροφή για τον άνθρωπο αλλά δυστυχώς, δεν έχει λάβει την θέση που της αρμόζει. Οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητά της και υπάρχει ακόμα μία άγνοια αναφορικά με τις ευεργετικές της ιδιότητες. Πολλοί ακόμα την αποφεύγουν διότι φοβούνται τις θερμίδες που συνοδεύουν τη κατανάλωσή της. Μία προσεκτική και ενδελεχής μελέτη της σταφίδας, όμως, θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της και να την ενσωματώσουν στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες.