Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Irakleous, Angela"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφικές συνήθειες αθλητριών πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2010-10-18T11:48:24Z) Αντρέου, Χριστίνα; Ηρακλέους, Αγγέλα; Andreou, Christina; Irakleous, AngelaΗ έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12 επαγγελματιών (ηλικίας 23 - 32 ετών), μέλη πετοσφαιρικών ομάδων οι οποίες υπάγονται στην Α’ εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις αθλήτριες αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο. Δόθηκαν τρία ερωτηματολόγια σε όλες τις αθλήτριες. 1) Ατομικό ιστορικό: ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης, τα στοιχεία των ατόμων (ύψος, βάρος, ηλικία κ.α), την υγεία καθώς και το προπονητικό τους πρόγραμμα, 2) Τριήμερο Ημερολόγιο Καταγραφής Τροφίμων και 3) Ημερολόγιο Καταγραφής Συχνότητας Τροφίμων (FFQ). Όλα τα ερωτηματολόγια συνοδεύτηκαν από γραπτές και προφορικές οδηγίες συμπλήρωσης. Κατόπιν στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι αθλήτριες τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένη μέση κατανάλωση υδατανθράκων ανά ημέρα (46% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης). Επιπλέον παρουσιάζουν υψηλότερη μέση πρόσληψη λιπών ανά ημέρα (33%) από τη συνιστώμενη, ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισορροπημένη σε ότι αφορά τη μέση πρόσληψη των πρωτεϊνών (21%) ανά ημέρα. Επίσης, η μέση κατανάλωση υγρών ανά ημέρα εμφανίζεται ανεπαρκή και φτάνει μόλις τα 1843 χιλιοστόλιτρα (ml). Όσον αφορά τη μέση πρόσληψη σε βιταμίνες ανά ημέρα, εκτός από τις βιταμίνες E,D και φολικό οξύ, οι υπόλοιπες καλύπτονται επαρκώς. Επίσης εκτός από το χαλκό, το ασβέστιο, το ψευδάργυρο, το κάλιο και το μαγνήσιο η μέση πρόσληψη ανά ημέρα σε ανόργανα στοιχεία ξεπερνά τις συνιστώμενες τιμές. Η μελέτη παρουσίασε επιτακτική ανάγκη για τη συμβολή ενός ειδικού αθλητικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, προκειμένου να καθοδηγήσει τις αθλήτριες έτσι ώστε να βελτιωθεί η διατροφή τους και κατ’ επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.