Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kalli, Elli"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Τεχνολογία οίνου σε χώρες της Ευρώπης και τα οφέλη του οίνου στην υγεία του ανθρώπου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-07-29T09:14:00Z) Καλλή, Έλλη; Kalli, ElliΗ παρούσα εργασία με θέμα το κρασί διαρθρώθηκε σε έξι κεφάλαια αφού πρώτα έγινε συνοπτική αναφορά στην ιστορία του. Η άμπελος άρχισε να καλλιεργείται στις Ανατολικές ακτές της Μαύρης θάλασσας πριν από 10000 χρόνια περίπου. Ο οίνος ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ικανότητες και τη θετική ψυχοσωματική επίδραση του. Στη συνέχεια αναφερόμαστε συνοπτικά στα τρία στάδια της παρασκευής του κρασιού, γλευκοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση καθώς και στις μεθόδους οινοποίησης, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες, παραγωγούς οίνου. Αναφορά γίνεται στη θρεπτική αξία του οίνου όπως και στις ιδιότητες του, αντιτοξικές, αντιικές και άλλες. Συνεχίζοντας, αναφερόμαστε στα στάδια ανάπτυξης και επεξεργασίας, τον τρύγο και την έκθλιψη του σταφυλιού. Ο τρύγος απαιτεί κατάλληλη ποικιλία, άριστο θρεπτικά και υγειονομικά σταφύλι, χαμηλή συγκομιδή σύντομη μεταφορά στα οινοποιεία μέσα σε δοχεία αδρανούς υλικού, γενική καθαριότητα των χρησιμοποιούμενων μέσων. Στο 3ο κεφάλαιο, μελετάμε την οινοποιητική διαδικασία συνοπτικά. Ακολουθεί η αναφορά σε κατηγορίες και ποικιλίες οίνου, αρχικά στις γνωστές γηγενείς. Αναφέρονται επίσης ποικιλίες ξενικής προέλευσης. Το τελευταίο κεφάλαιο έχει ως ειδικότερο θέμα τα οφέλη του οίνου για την υγεία. Στο δεύτερο μέρος του κεφαλαίου εξετάζονται αναλυτικά οι θετικές επιδράσεις του κρασιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα μελετάται αρχικά η βακτηριοκτόνος δράση. Μελετάται επίσης η επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα. Θετική είναι η επίδραση και στο νευρικό σύστημα. Στο τρίτο μέρος του κεφαλαίου αναφερόμαστε στις αντιτοξικές ιδιότητες του οίνου. Το τέταρτο μέρος του κεφαλαίου επικεντρώνεται στον οίνο ως στοιχείο του μεσογειακού τρόπου ζωής. Υψηλότερος αριθμός καρδιοαγγειακών νοσημάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου καταναλώνεται το λιγότερο κρασί. Συνεχίζοντας αποδεικνύουμε βάσει ποιών κριτηρίων ο οίνος θεωρείται προϊόν διατροφής. Δεν παραλείπουμε όμως να μιλήσουμε και για τις επιδράσεις της κατάχρησης οίνου και γενικότερα οινοπνεύματος. Παρ’ όλα αυτά αποδεδειγμένα το κρασί μπορεί να δράσει εναντίον του καρκίνου. Κλείνουμε με τον προσδιορισμό του πολυφαινολικού περιεχομένου των ελληνικών κρασιών και την αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής τους δράσης.