Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kalogirou, Eleni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ο ρόλος της διατροφής στην παθοφυσιολογία και την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου – Διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισής του σε τυχαίο δείγμα στην Ελλάδα.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020-04-13) Καλογήρου, Ελένη; Τζαμαντάκη, Εμμανουέλα; Kalogirou, Eleni; Tzamantaki, EmmanouelaΘεωρητικό Μέρος: Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου/ ΣΕΕ (Irritable Bowel Syndrome/ IBS) είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη λειτουργική διαταραχή του εντερικού συστήματος ενώ επηρεάζει το 9-23% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ΣΕΕ εμφανίζεται 2 με 4 φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ΄ ότι στους άνδρες και παρά τον υψηλό επιπολασμό του, δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η παθοφυσιολογία του. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου . Για τη διάγνωση του ΣΕΕ χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του Ιδρύματος της Ρώμης, τα οποία ενημερώθηκαν τον Ιούνιο του 2016 (κριτήρια της Ρώμης IV). Στην πρώτη φάση της διαχείρισης του ΣΕΕ συστήνεται ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής όπως Μεσογειακού τύπου. Σε κάθε περίπτωση περιορίζεται η πρόσληψη των βασικών διατροφικών προϊόντων που δίνουν το έναυσμα των συμπτωμάτων, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα καυτερά και το λίπος. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την εξασφάλιση καλής ενυδάτωσης και την επιτέλεση μιας τακτικής δραστηριότητας. Αν τα συμπτώματα του συνδρόμου επιμένουν τότε ακολουθεί η δεύτερη φάση της παρέμβασης όπου περιλαμβάνονται προηγμένοι διατροφικοί χειρισμοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP και η δίαιτα χωρίς Γλουτένη. Ερευνητικό Μέρος: Διερεύνηση του επιπολασμού του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και του υποτύπου αυτού σε τυχαίο δείγμα στην Ελλάδα, με βάση τα νεότερα διαγνωστικά κριτήρια. Επίσης, διερεύνηση του ποσοστού των ατόμων που γνώριζαν ότι πάσχουν από το παραπάνω σύνδρομο. Τέλος, πραγματοποίηση κάποιων συσχετισμών με τους πάσχοντες του ΣΕΕ και ορισμένων παραμέτρων, όπως με το φύλο και την ηλικία. Μελετήθηκε ένα τυχαίο δείγμα N= 438 ενηλίκων ατόμων από περιοχές όλης της Ελλάδας, κύριες εκ των οποίων είναι η περιφέρεια Κρήτης και η περιφέρεια Θεσσαλίας. Η μελέτη διήρκεσε από τις 7.5.2019 μέχρι τις 10.12.2019. Για τη διεξαγωγή της έρευνας έγινε χρήση ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου το οποίο αποτελείται από 3 μέρη. Το ΜΕΡΟΣ Ι: Δημογραφικά Χαρακτηριστικά, το ΜΕΡΟΣ ΙΙ : Γνώσεις/Θέση απέναντι στο ΣΕΕ και το Μέρος ΙΙΙ: Κριτήρια της Ρώμης IV. Το ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ αποτελεί το επίσημο ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση του ΣΕΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια IV του Ιδρύματος της Ρώμης. Το ερωτηματολόγιο αυτό διανεμήθηκε σε ποσοστό περίπου 85% με τη χρήση της φόρμας google (google forms) μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε διάφορες ομάδες ατόμων από όλη την Ελλάδα και μέσω δημόσιας κοινοποίησης. Επιπλέον διανομή των ερωτηματολογίων σε ποσοστό περίπου 15% έγινε με την εκτυπωμένη μορφή σε τυχαίο δείγμα. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν κωδικοποιήθηκαν με το λογισμικό πακέτο Microsoft Excel και αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS 19. Βρέθηκε πως ο επιπολασμός του ΣΕΕ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 14,2% και από τους πάσχοντες το 82,26% είναι γυναίκες και το 56,45% ηλικίας 18-35 ετών. Ο επικρατέστερος υπότυπος σε ποσοστό 35,5% είναι αυτός του μικτού τύπου, ακολουθεί αυτός με κυρίαρχη τη δυσκοιλιότητα (30,6%), αυτός με κυρίαρχη τη διάρροια (25,8%) και τέλος ο μη καθορισμένου τύπου (8,1%). Επιπλέον, βρέθηκε πως μόνο το 41,9% γνώριζε ότι πάσχει από το ΣΕΕ και ως εκ τούτου το 74,2% δεν ακολουθεί θεραπεία. Το 93,5% των πασχόντων δήλωσε να του προκαλεί δυσφορία η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Τέλος, οι βασικότερες συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν σχετικά με τους πάσχοντες είναι αυτή με το γυναικείο φύλο και την ηλικία των 18-35 ετών (p= 0,043, df=1), αυτή με την παρουσία εντονότερων συναισθημάτων άγχους (p=0,005, df=1) καθώς και αυτή με την πρόκληση δυσφορίας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (p=0,001, df=1). Ο επιπολασμός του ΣΕΕ σε τυχαίο δείγμα στην Ελλάδα βρέθηκε να είναι 14,2%. Ο υπότυπος που κυριαρχεί είναι ο μικτού τύπου. Επίσης το ΣΕΕ σχετίζεται τόσο με το γυναικείο φύλο όσο και με τη νεαρή ηλικία. Ακόμα οι πάσχοντες βιώνουν εντονότερα συναισθήματα άγχους καθώς και μεγαλύτερη ενόχληση από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Πάνω από τους μισούς πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και ως αποτέλεσμα δεν ακολουθούν κάποια θεραπευτική υποστήριξη.