Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kaloterakis, Nikolaos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Aξιοποίηση αιθέριου έλαιου απο δίκταμο για τη διατήτηση της ποιότητας καρπών πιπεριάς (capsicum annuum l. cv. sammy) μετασυλλεκτικά.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2016-11-08) Καλοτεράκης, Νικόλαος; Kaloterakis, NikolaosΈνα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών χάνεται στα διάφορα στάδια παραγωγής, μετασυλλεκτικής διαχείρισης, μεταποίησης και κατανάλωσης των προϊόντων. Για το στάδιο της μετασυλλεκτικής οι απώλειες αυτές κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξης του 10-15% των συνολικών απωλειών. Η ανάγκη ελαχιστοποίησης αυτών των απωλειών σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, γύρω από τα χημικά μέσα που χρησιμοποιούνται στη μετασυλλεκτική, έχει οδηγήσει στην αξιοποίηση φυσικών βιοδραστικών συστατικών όπως τα αιθέρια έλαια. Η αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων είναι ήδη γνωστή από πολλές μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση που έχει το αιθέριο έλαιο φυτών δίκταμου (Origanum dictamnus L.), ενδημικού είδους της Κρήτης, στα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών πιπεριάς (Capsicum annuum L. cv. Sammy) μετασυλλεκτικά. Για το σκοπό αυτό, έγιναν 4 επεμβάσεις στους καρπούς σε 4 διαφορετικές συγκεντρώσεις (0, 50, 100, 250 ppm). Τρία δοχεία με 2 καρπούς έκαστο, ανά επέμβαση, τοποθετήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, έτσι ώστε να μην παρεμποδιστεί η δράση του αιθέριου ελαίου και κατόπιν μεταφέρθηκαν σε κλιματικό θάλαμο (12οC και 95% RH) για 1 εβδομάδα (7 ημέρες). Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούσαν τη μεταβολή του βάρους των καρπών, τα ολικά διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ) τους, το pH, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, το χρώμα, τη συνεκτικότητα της σάρκας καθώς και το βαθμό αναπνοής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου δίκταμου δεν επηρέασε -αρνητικά- την ποιότητα των καρπών πιπεριάς ενώ, αντιθέτως, υπήρξε ένδειξη για βελτίωσή της. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της εργασίας, υποδηλώνουν ότι το αιθέριο έλαιο δίκταμου θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως εναλλακτικό μέσο διατήρησης ή και πιθανής βελτίωσης των ποιοτικών μεταβλητών καρπών πιπεριάς, έτσι ώστε να γίνονται πιο αποδεκτοί στους καταναλωτές, οι οποίοι επιδιώκουν υψηλή ποιότητα, σε συνδυασμό με ελαχιστοποίηση χημικών επεμβάσεων στο προϊόν.