Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kanidou, Ralitsa"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφική θωράκιση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε γυναίκες 20-40 ετών στο νομό Λασιθίου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2010-10-22T11:28:07Z) Γεωργακάτου, Σπυριδούλα; Κανίδου, Ραλίτσα; Georgakatou, Spyridoula; Kanidou, RalitsaΗ πτυχιακή αυτή έχει σαν στόχο την έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες αλλά και την σωστή ενημέρωση των γυναικών ηλικίας 25-40, όσο αφορά την διατροφική θωράκιση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Αρχικά γίνεται αναφορά στην δομή αλλά και στην λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και ειδικότερα στην δομή του οστού στον οποίο διακρίνουμε την κυτταρική και την μη κυτταρική δομή, τον μεταβολισμό των οστών, (την αύξηση, την διάπλαση και την ανακατασκευή), καθώς και την σημασία των διαιτητικών παραγόντων στον μεταβολισμό των οστών. Στην συνέχεια αναλύουμε την ασθένεια, διακρίνοντας δυο τύπους τον πρωτοπαθή, με άγνωστη βασική αιτιολογία, μη συνοδός πάθηση και δευτεροπαθή τύπο με επίκτητη διαταραχή/ πάθηση ή σε φυσιολογική εκτροπή. Επίσης ποια είναι η αιτιολογία αλλά και η παθογένεση της νόσου, η κατάταξη αυτής ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης .Αναλύουμε , ποια είναι τα γενικά κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου και τέλος πως γίνεται η διάγνωση και με ποια μέσα. Σε επόμενο κεφάλαιο αναφέρουμε ειδικά για τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών από την εφηβική ηλικία, την ενηλικίωση, την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Στα δυο τελευταία κεφάλαια αναφέρουμε ποια ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση χρησιμοποιείται σήμερα σε ασθενείς με οστεοπόρωση και δίνουμε κάποιες διατροφικές συμβουλές και συστάσεις για την πρόληψη αλλά και για την θεραπεία αυτής . Στο ερευνητικό μέρος της πτυχιακής μας αναλύθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπο ζωής που ακολουθούν γυναίκες ηλικίας 25-40 ετών ,ώστε να ελεχθεί αν έχουν όλα τα κατάλληλα εφόδια να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κατά της οστεοπόρωσης .Ακόμη μελετήθηκαν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου της οστεοπόρωσης, όπως είναι η διατροφή που ακολουθούν, το κάπνισμα ,η φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης ,ερευνήθηκαν αν οι παράγοντες αυτοί επηρεάζονται από την ηλικία της γυναίκας. Για το λόγο αυτό χωρίσαμε το δείγμα μας σε δυο ομάδες: γυναίκες 25-32 ετών και γυναίκες 33-40 ετών .Τέλος στο δείγμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύγκριση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπο ζωής που ακολουθεί η μια ομάδα έναντι της άλλης .