Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Karagianni, Ira"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Δημοφιλείς δίαιτες – Απήχηση, οφέλη και σύγκρισή τους με τη μεσογειακή διατροφή.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2017-12-04) Γουλενά, Μαρία; Ζώρζου, Κυριακή; Καραγιάννη, Ήρα; Gounela, Maria; Zorzou, Kyriaki; Karagianni, IraΗ παχυσαρκία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και από τους ειδικούς ονομάστηκε «επιδημία του 21ου αιώνα». Τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Γενικότερα τα περιττά κιλά αποτελούν πρόβλημα που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους τόσο για λόγους υγείας όσο και αισθητικής, και σαν αποτέλεσμα έχει, τη δημιουργία και προώθηση νέων ‘αποτελεσματικών’ διαιτών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει δοκιμάσει να ακολουθήσει κάποια δίαιτα, είτε αυτή έχει προταθεί από κάποιον ειδικό, είτε ακολουθείται από διάσημους, κυρίως καλλιτέχνες, και προωθείται μέσω περιοδικών και βιβλίων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη και η αξιολόγηση των δημοφιλών διαιτών που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, και η σύγκρισή τους με τη μεσογειακή διατροφή. Μελετήθηκαν έξι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες: η δίαιτα Atkins, η δίαιτα Ζώνης, η δίαιτα του Beverly Hills, η δίαιτα της Λαχανόσουπας, η δίαιτα των Συνδυασμών (Hay Diet), η δίαιτα Dukan, και εξετάστηκαν η εφαρμογή, τα οφέλη και οι επιπτώσεις τους, στην ανθρώπινη υγεία. Κάποιες δίαιτες (δίαιτα Ζώνης, Atkins, Dukan) επιφέρουν μεταβολές στο λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ για άλλες (Dukan) έχουν παρατηρηθεί βλάβες στους νεφρούς υγιών ατόμων, μετά από μακροχρόνια υιοθέτησή τους. Επίσης ο κίνδυνος ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών είναι πολύ μεγάλος όταν ακολουθούνται οι δίαιτες Beverly Hills, Λαχανόσουπας και Συνδυασμών (Hay). Αντίθετα, η Μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα για τις ευεργετικές της ιδιότητες, προφυλάσσει από διάφορα νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος κ.α. και αποτελεί το διατροφικό πρότυπο που πρέπει να ακολουθείται για τη διατήρηση της υγείας.