Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Karagiannidou, Anastasia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Σύγκριση διατροφικών προσλήψεων παιδιών 11 ετών σε Ελλάδα και Σκωτία.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-07-01T16:18:45Z) Καραγιαννίδου, Αναστασία; Λαϊνά, Ευσταθία; Karagiannidou, Anastasia; Laina, EfstathiaΕισαγωγή: Η σωστή διατροφή διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στη σωµατική και πνευµατική ανάπτυξη των παιδιών. Οι κακές δατροφικές συνήθειες εξαρτώνται άµεσα από το οικογενειακό και µη περιβάλλον των παιδιών, καθώς επίσης και από προδιαθεσικούς παράγοντες, οδηγώντας έτσι στην εµφάνιση παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται µε προβλήµατα υγείας αλλά και κοινωνικά. Μέθοδοι: Πρόκειται σύγκριση πρωτογενών αποτελεσµάτων 2 ερευνών, που διεξήχθησαν σε Ελλάδα και Σκωτία και αφορούσαν στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών παιδιών σχολικής ηλικίας. Αποτελέσµατα: Το 82,4% των παιδιών του δείγµατος της Σκωτίας βρέθηκε να έχει φυσιολογικό βάρος, έναντι του 63,3% των παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκε να έχουν και σε χαµηλότερο ποσοστό υψηλού επιπέδου φυσική δραστηριότητα (43,8% έναντι 91,9% των παιδιών στη Σκωτία). Ως προς την πρόσληψη µακροθρεπτικών συστατικών, το Ελληνικό δείγµα φαίνεται να έχει µεγαλύτερες τιµές πρόσληψης, µε εξαίρεση αυτή των υδατανθράκων και της σουκρόζης. Οι διαφορές στην πρόσληψη µακροθρεπτικών και µικροθρεπτικών µεταξύ των δειγµάτων των δύο χωρών βρέθηκαν να είναι στατιστικά σηµαντικές, µε εξαίρεση εκείνων των λιπών, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Τέλος, οι µέσες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών όλων των τιµών υπερτερούσαν των τιµών εκτιµώµενης απαίτησης βάσει των Βρετανικών τιµών διαιτητικής αναφοράς. Συµπεράσµατα: Από τα αποτελέσµατα της µελέτης φαίνεται πως τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν αφήσει τη µεσογειακή διατροφή και έχουν στραφεί στο ∆υτικό διατροφικό πρότυπο. Από την άλλη πλευρά, η διατροφή των παιδιών στη Σκωτία, αν και χαρακτηρίζεται από σχετικά αυξηµένη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων, βρέθηκε συγκριτικά να κυµαίνεται σε καλύτερα επίπεδα.