Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Karanasou, Georgia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διαχείριση και αξιοποίηση υπολειμμάτων αμπελώνων και οινοπαραγωγικών μονάδων.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, 2025-02-03) Καρανάσου, Γεωργία; Karanasou, Georgia; Μαραγκάκη Αγγελική; Maragkaki, AngelikiΗ πρόοδος της επιστήμης αλλά και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αρκετά μεγάλη ανάπτυξη και βελτίωση των παραδοσιακών βιομηχανικών και παραγωγικών μονάδων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων όπως τα τρόφιμα και ποτά. Αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων υπολειμμάτων όπου με τη σειρά του δημιουργεί την ανάγκη για διαχείρισή τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η διάθεσή τους στο περιβάλλον οδηγεί σε προβλήματα συσσώρευσης και μόλυνσης. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιπτώσεις τα παραγόμενα υπολείμματα μπορούν να επεξεργαστούν περαιτέρω ώστε να ληφθούν από αυτά προϊόντα οικονομικής σημασίας ή και να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία. Η βιομηχανία παραγωγής σταφυλιών και οίνου αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές κι αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Ελλάδα και διακρίνεται από την διεύρυνση της έκτασης των καλλιεργούμενων αμπελώνων και αύξησης του αριθμού των παραγωγικών μονάδων. Αυτή η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται επίσης και από την αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων υπολειμμάτων που παράγονται κατά την παραγωγική διαδικασία των σταφυλιών και οίνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Η παρούσα έρευνα έχει σαν στόχο την μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της επεξεργασίας των υπολειμμάτων σε αμπελώνες και οινοπαραγωγικές μονάδες και να προτείνει μεθόδους επεξεργασίας τους ώστε να διοχετεύονται με ασφάλεια στο περιβάλλον ή να επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία των σταφυλιών οίνων είτε να χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση και παραγωγή ουσιών και προϊόντων προστιθέμενης αξίας, αποτελώντας μία πηγή κέρδους για τις μονάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα υποπροϊόντων αξιοποιούνται ως έναν βαθμό για την παραγωγή πολύτιμων υποπροϊόντων (συνήθως κομπόστ) όμως αρκετά από τα υποπροϊόντα διατίθενται στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία. Ωστόσο εντοπίζονται αρκετές προοπτικές για την περαιτέρω αξιοποίηση και χρήση τους με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις εκμεταλλεύσεις και την γενικότερη οικονομία, στα πλαίσια της αύξησης της βιωσιμότητας και αειφορίας.