Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kartsonas, Theodoros"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ. F.C..(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2009-05-19T15:40:40Z) Κάρτσωνας, Θεόδωρος; Kartsonas, TheodorosΣτόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της σύστασης σώματος καθώς και ο προσδιορισμός της διατροφικής συμπεριφοράς των εφήβων αθλητών ποδοσφαίρου της A.E.K.FC. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις παραπάνω εκτιμήσεις συσχετίσθηκαν προκειμένου να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέτρο της σχέσης σωματομετρικών μεταβλητών, διατροφικών συνηθειών καθώς και του προπονητικού επιπέδου κάθε αθλητή. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007 κατά την μεταγωνιστική περίοδο στο γήπεδο του Καπανδριτιού Αττικής, σε 20 εφήβους αθλητές ποδοσφαίρου οι οποίοι και αποτελούσαν την εφηβική ομάδα της ΑΕΚ FC. Το εύρος ηλικίας των αθλητών ήταν 15-17 ετών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης, του προ-πονητικού επιπέδου, καθώς και των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των ασθενών ήταν • Το Διαιτητικό ιστορικό. • Το ημερολόγιο τριήμερης καταγραφής κατανάλωσης τροφίμων. • Το ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). • Tο προπονητικό ιστορικό. Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν: • Βάρος • Ύψος • ΒΜΙ • Σωματικό λίπος % (Η σύσταση σώματος των αθλητών προσδιορίσθηκε έμμεσα με την χρήση εξισώσεων ( Womersley & Durnin 1974, Jackson & Pollack, 1980, Evans et al., 2005). • Δερματικές πτυχές: δικέφαλου, τρικέφαλου, υπερλαγόνιου, υποωμοπλατιαίου, κοιλιακής, στήθους, μηριαία. • M.A.C (mid-arm circumference) Περίμετρος βραχίονα • Δείκτης M.A.M.C (Mid-arm muscle circumference) άπαχη μάζα βραχίονα Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS 16.0. Η διαιτητική ανάλυση πραγματοποιήθηκε μέσω του υπολογιστικού προγράμματος Diet Analysis Plus (version:6,1) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την ανάλυση της ερευνητικής αυτής πτυχιακή προέκυψε πως το μέσο σωματικό λίπος των εφήβων αθλητών υπολογίσθηκε 11,82% ± 1,44%,η μέση τιμή του δείκτη M.A.M.C, σωματικού βάρους και BMI ήταν 24,6 cm ± 2,17, 67,96 ± 6,59 και 21,56 ± 1,77 αντίστοιχα. Τα ποσοστά σωματικού λίπους φάνηκε να διαφέρουν ανάλογα με την θέση κάθε παίκτη. Οι μέσοι παίκτες είχαν μέσο σωματικό λίπος 10,5%, οι τερματοφύλακες 14,4%, ενώ αμυντικοί και επιθετικοί είχαν 11,6 και 12,2 % αντίστοιχα. Το προπονητικό επίπεδο του δείγματος ήταν ίδιο καθώς όλοι οι παίκτες ακολουθούσαν την ίδια προπόνηση με την ίδια συχνότητα για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, υπολογίστηκε σε 2457±360 Κcal/ημέρα, ενώ η μέση ημερησία ενεργειακή δαπάνη 3412,2 ± 288,79827 kcal/ημέρα. Η πρόσληψη υδατανθράκων %, λιπών %, και πρωτεϊνών % (ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας) ήταν αντίστοιχα 47,5% ± 4,87, 36% ± 4 και 17,3%.±1,85. Συγκρίνοντας τις τιμές αυτές με βάση τις αθλητικές συστάσεις πρόσληψης μακροθρεπτικών (60% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 10 % πρωτεΐνη) συστατικών υπολογί-στηκε πως οι αθλητές καλύπτουν ημερησίως το 62%, 94% και 185,4% των παραπάνω μακροθρεπτικών συστατικών αντίστοιχα. Οι συσχετίσεις που έγιναν στα δεδομένα αποκάλυψαν ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ BF% (σωματικό λίπος) και Kcal % Goal (ποσοστό κάλυψης ενεργειακών αναγκών), MAMC με BMI και σωματικό βάρος, καθώς επίσης και μεταξύ σωματικού βάρους με ύψος, και BMI. Αρνητική συσχέτιση προέκυψε μεταξύ BF% και MAMC. Στατιστικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ BF% και ΒΜΙ δεν υπήρξε όπως ήταν αναμενόμενο λόγω αυξημένης μυικής μάζα των αθλητών. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από την το FFQ έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι διατροφικές επιλογές των εφήβων αθλητών δεν περιλάμβαναν light προϊόντα και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών υπολογίστηκε σε 4,3 μερίδες /ημέρα .Στις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων παρατηρήθηκε ανεπαρκής κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων καθώς και αξιοσημείωτη υπερκατα-νάλωση σε ομάδες τροφίμων πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το προπονητικό φορτίο που είχε το δείγμα στην παρούσα φάση και το συγκεκριμένο αθλητικό επίπεδο το οποίο βρίσκεται είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και αποτέλεσε σημαντικό συντελεστή των αναλογικά μειωμένων ενεργειακών αναγκών σε σχέση με τους ενήλικες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,. Οι σωματομετρικές μεταβλητές καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους στους εφήβους αθλητές, όπως επίσης και η κατανομή αυτού ανά θέση παίκτη φάνηκε να είναι αρκετά ικανοποιητικά σύμφωνα με τις αντίστοιχες συστάσεις και αναφορές από αντίστοιχες έρευνες. Η διατροφική συμπεριφορά των αθλητών δεν συμφωνούσε απόλυτα με τις πρότυ-πες αθλητικές συστάσεις κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών. Η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη φάνηκε να καλύπτει μόνο το 72% των ενεργειακών αναγκών. Ένα ποσοστό του φαινόμενου αυτού πιθανώς αποδίδεται, στο φαινόμενο της υποαναφοράς των αθλητών. Γενικότερα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών, λιπαρών και κρέατος υποσκέλισε την κατανάλωση των δημητριακών και γενικότερα υδατανθρακούχων τροφίμων. Συμπεραίνοντας την λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων αθλητών οδηγούμαστε στο συμπέρασμα του ότι οι παίκτες αυτοί όταν αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον προπονητικό φόρτο σε ανώτερο αθλητικό επίπεδο, με την παρούσα διατροφική συμπεριφορά δύσκολα θα ανταπεξέλθουν σε τυχόν αυξημένες ανάγκες. Κατά την ηλικιακή φάση της εφηβείας η σωματική και σεξουαλική ωρίμανση απαιτεί την υιοθέτηση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς για την εύρυθμη επίτευξη αυτής. Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου αθλητικού υποβάθρου που θα ακολουθή-σει τον επαγγελματία αθλητή στο σύνολο της αθλητικής του καριέρας, εμπεριέχει τον συνεχή σχεδιασμό κατάλληλων διατροφικών πλάνων μετά από προσεκτική εκτίμηση. Η επαρκής εκπαίδευση του αθλητών και προπονητών πάνω στην αθλητική διατροφή κρίνε-ται επιτακτική καθώς από αυτή την έρευνα συμπεράθηκε ο υποσκελισμός του ρόλου της αθλητικής διατροφής στην απόδοση από ,πλευράς διοίκησης, προπονητή αλλά και των ίδιων των αθλητών . Γενικότερα, λανθασμένη πρακτική της διοίκησης αποτελεί η ελλιπείς μέριμνα για διαιτολόγικη παρακολούθηση και ενημέρωση των εφήβων αθλητών γύρω από την αθλητική διατροφή.