Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Katsimpras, Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επίδραση της ποιότητας του νερού στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Ιεράπετρα), 2018-02-08) Κατσίμπρας, Γεώργιος; Katsimpras, GeorgiosΗ ποιότητα του νερού περιγράφει την κατάσταση του νερού, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, φυσικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του, συνήθως όσον αφορά στην καταλληλότητά του για συγκεκριμένο σκοπό, όπως η κατανάλωση με οποιονδήποτε τρόπο ή η κολύμβηση. Η ποιότητα του νερού μετράται με διάφορες μεθόδους, όπως η συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου, τα επίπεδα βακτηρίων, η ποσότητα αλατιού (ή η αλατότητα) ή η ποσότητα του υλικού που έχει αιωρηθεί στο νερό (θολερότητα). Σε ορισμένα υδατικά συστήματα, η συγκέντρωση μικροσκοπικών φυκιών και οι ποσότητες παρασιτοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, βαρέων μετάλλων και άλλων μολυσματικών ουσιών μπορούν επίσης να μετρηθούν για τον προσδιορισμό της ποιότητας του νερού. Αν και οι επιστημονικές μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ποιότητας των υδάτων, δεν είναι απλό να πούμε «Το νερό είναι καλό» ή «Το νερό είναι κακό». Έτσι, ο προσδιορισμός που συνήθως γίνεται σε σχέση με το σκοπό του νερού - είναι για πόση, πότισμα γεωργικών φυτών, για βιομηχανική χρήση ή για κάποιους άλλους σκοπούς; Η πτώση της ποιότητας των υδάτων έχει καταστεί παγκόσμιο ζήτημα ανησυχίας καθώς αυξάνεται ο ανθρώπινος πληθυσμός, αναπτύσσονται οι βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες και η κλιματική αλλαγή απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στον υδρολογικό κύκλο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλέον διαδεδομένο πρόβλημα ποιότητας των υδάτων είναι ο ευτροφισμός, αποτέλεσμα φορτίων υψηλής θρεπτικής αξίας (κυρίως φωσφόρου και αζώτου), τα οποία υποβαθμίζουν σημαντικά τις ωφέλιμες χρήσεις του νερού. Οι κυριότερες πηγές θρεπτικών ουσιών είναι η γεωργική απορροή, τα οικιακά λύματα (επίσης πηγή μικροβιακής ρύπανσης), τα βιομηχανικά απόβλητα και οι ατμοσφαιρικές εισροές από καύση ορυκτών καυσίμων και πυρκαγιές. Οι λίμνες και οι δεξαμενές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αρνητικές επιπτώσεις του ευτροφισμού λόγω της σύνθετης δυναμικής τους, των σχετικά μακρύτερων χρόνων παραμονής τους στο νερό και του ρόλου τους ως ενσωματωμένου νεροχύτη για ρύπους από τις λεκάνες απορροής τους. Οι συγκεντρώσεις αζώτου που υπερβαίνουν τα 5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο νερού συχνά υποδεικνύουν ρύπανση από ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα ή απορροή λιπασμάτων από γεωργικές περιοχές. Μια αναδυόμενη ανησυχία για την ποιότητα του νερού είναι η επίδραση των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον άνθρωπο ή στο οικοσύστημα. Η καλή ποιότητα του νερού είναι απαραίτητη για ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι κοινότητες θαλάσσιων και κοραλλιογενών υφάλων ευδοκιμούν σε καθαρό νερό που είναι σχετικά χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Υπερβολικά πολλά θρεπτικά συστατικά στο νερό μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική ανάπτυξη φυκιών, τα οποία μπορούν να καταπνίξουν τα κοράλλια και τις θάλασσες. Οι ρύποι όπως τα μέταλλα, τα έλαια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα εξέρχονται από τα εδάφη στα ύδατα, προκαλώντας αύξηση της ανάπτυξης των φυκιών και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά δράσεις για την αποκατάσταση και διατήρηση των συνθηκών ποιότητας των υδάτων που απαιτούνται για τη διατήρηση υγιών φυτικών και ζωικών πληθυσμών, οι οποίες δημιουργούνται μέσω του Προγράμματος Προστασίας της Ποιότητας των Υδάτων.