Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kavtaratze, Magia"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Διατροφικές συνήθειες χορτοφάγων, 18 – 65 ετών, μελών του σωματίου «Επιστήμη της ψυχής» στην περιοχή της Αθήνας, περιόδου 2005.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Καβταρατζέ, Μάγια; Καρνάρου, Αγγελική; Kavtaratze, Magia; Karnarou, Angeliki
    Εισαγωγή: Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στα προϊόντα του φυτικού βασιλείου, με ή χωρίς τη χρήση αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων που χωρίζονται με βάση τον τύπο και την ποικιλία των τροφίμων που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ή τον βαθμό με τον οποίον αποφεύγουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Απ'όσο γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο δεν έχει διεξαχθεί κάποια έρευνα που να μελετά τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των χορτοφάγων, για το λόγω ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα. Το αντικείμενο του ερευνητικού μέρους της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής, των λόγων οι οποίοι οδήγησαν στη χορτοφαγία και την κατάσταση υγείας ενός δείγματος ελλήνων χορτοφάγων. Μέθοδοι και υλικά: Μη σταθμισμένο, αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 89 χορτοφάγους (46 άντρες, 43 γυναίκες) ηλικίας 22-65 ετών, στην περιοχή της Αθήνας, μέλη του σωματείου "Επιστήμη της Ψυχής". Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά φύλλα Excel. Χωρίσαμε το δείγμα σε τέσσερις ομάδες χορτοφάγων σύμφωνα με τα είδη των τροφών που συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους [αυστηρά χορτοφάγοι, που δεν κατανάλωναν κανένα είδος ζωικών προϊόντων ΑΧ (n=2), γαλακτο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΧ (n=77), γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν μόνο αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζωικές τροφές ΓΑΧ (n=6) και ψαρο-χορτοφάγοι, που κατανάλωναν και ψάρι ΨΧ (n=4)]. Αναλύσαμε δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ιατρικό ιστορικό, βαθμό φυσικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τις ομάδες χορτοφαγίας, την ηλικία και το φύλο. Αποτελέσματα: Οι χορτοφάγοι του δείγματός μας ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλά ετήσια εισοδήματα, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή επικράτηση καπνίσματος (στους άντρες) και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Παρουσιάζουν ένα καλύτερο προφίλ του βάρους, χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, χαμηλά ποσοστά κεντρικής παχυσαρκίας (στους άντρες) και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σχεδόν όλων των ασθενειών του σύγχρονου κόσμου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι στα θέματα που αφορούν την υγεία. Μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής, καταναλώνει βιολογικά προϊόντα και προτιμά τεχνικές μαγειρέματος λιγότερο καταστρεπτικές για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Καταναλώνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας και άλλα εναλλακτικά προϊόντα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις θρεπτικές τους ανάγκες. Συμπεράσματα: Η καθημερινή κατανάλωση ποικίλων τροφίμων από όλες τις φυτικές ομάδες και σε ποσότητες ικανοποιητικές, μπορεί να παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την κάλυψη των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των χορτοφάγων. Η μακροχρόνια παραμονή στη χορτοφαγική διατροφή προωθεί την καλή υγεία και την μακροβιότητα και μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης των περισσότερων χρόνιων παθήσεων. Στην Ελλάδα απαιτούνται μελέτες, βασισμένες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού, ώστε να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου και στον ελληνικό χορτοφάγο πληθυσμό.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace