Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kazakou, Evangelia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Οι ψυχολογικοί παράγοντες που επιδρούν στην επιλογή τροφής (φαγητού).(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2023-01-12) Καζάκου, Ευαγγελία; Kazakou, EvangeliaΣκοπός της εργασίας η ανάδειξη της σημαντικότητας των ψυχολογικών παραγόντων που επιδρούν στην επιλογή τροφής (φαγητού). Βιβλιογραφική και αρθρογραφική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σε βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την εξεύρεση ελληνικών και ξενόγλωσσων πηγών με κορυφαίες τις pub med, science direct και google scholar. Συγκεντρώθηκαν δεδομένων από πολλούς ερευνητές χρήσιμα για την αναδίπλωση του υπό εξέταση θέματος . Η επιλογή τροφής καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως οι γενετικές καταβολές, οι διατροφικές προτιμήσεις / συνήθειες και ο μηχανισμός της όρεξης. Επιπλέον, ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν στην επιλογή τροφής όπως η συναισθηματική κατάσταση, οι διατροφικές συνήθειες, η συγκρατημένη κατανάλωση τροφής, η συναισθηματική κατανάλωση τροφής, οι διατροφικές επιλογές, η επιλογή τροφής λιπαρών και υδατανθράκων, το άγχος, το φύλο και η παχυσαρκία. Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του διαιτολόγου ώστε να βοηθήσουν το κάθε άτομο να ξεπεράσει την διασύνδεση της ψυχολογίας του με το φαγητό. Έτσι, οι διαιτολόγοι μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές που στοχεύουν στην εκπαίδευση του ατόμου στην επιλογή τροφών υψηλής διατροφικής ποιότητας διαμορφώνοντας και την διατροφική τους συμπεριφορά.