Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Konstantakis, Andreas Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού στον άνθρωπο.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-11-10) Κωνσταντάκης, Ανδρέας Γεώργιος; Konstantakis, Andreas GeorgiosΤο χαρούπι αποτελεί ένα από τα αρχαϊκά όσπρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η λατινική του ονομασία είναι ‘Ceratonia silique’ και ανήκει στην οικογένεια ‘Leguminosae’. Εδώ και πολλά χρόνια, το χαρούπι καλλιεργείται κυρίως στην Μεσόγειο, και θεωρείται ότι οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν τον καρπό στην Μεσόγειο από την μέση Ανατολή. Οι 5 χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή χαρουπιού είναι η Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και το Μαρόκο. Το δέντρο της χαρουπιάς είναι πολύ ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες και, εκτός από τον καρπό, προσφέρει ξυλεία, προστασία από δυνατούς ανέμους, ανοχή στην φωτιά κ.ά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χαρουπιού, ωστόσο στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι άγριες, βρίσκονται στην Κρήτη και ονομάζονται ‘Hemere’ και ‘Tylliria’, με την πρώτη να κατέχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε όλη την Κρήτη. Το χαρούπι αποτελείται από τον λοβό με τη σάρκα και τον σπόρο. Κάθε μέρος του καρπού χρησιμοποιείται ξεχωριστά από την βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως αλεύρι, αλείμματα, σιρόπι, λικέρ, χυμό, μέλι, κομπόστα, καφέ, σοκολάτα, καθώς και από την τεχνολογία τροφίμων για την παραγωγή συστατικών, όπως το κόμμι χαρουπιού που παράγεται από τον σπόρο. Το χαρούπι περιέχει διάφορες βιοδραστικές και ευεργετικές ουσίες για τον άνθρωπο, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, κυκλιτόλες που έχουν δείξει θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε ασθένειες και επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, τα γαστρερεντικά προβλήματα, η υπερχοληστερολαιμία, ο καρκίνος και οι φλεγμονές. Επίσης, το χαρούπι διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες κατά των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Ιδιαίτερα η D-πινιτόλη παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες στον γλυκαιμικό έλεγχο, το λιπιδαιμικό προφίλ και το οξειδωτικό στρες.