Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kontosakou, Varvara"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του πεπτικού που υποβάλλονται σε συνδυασμένη χημειοακτινοθεραπεία.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Κοντοσάκου, Βαρβάρα; Μίαρη, Παναγιώτα; Σπυροπούλου, Μαρία; Kontosakou, Varvara; Miari, Panagiota; Spiropoulou, MariaΗ εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας έγινε προκειμένου να διαφανούν τα σημεία εκείνα που επιφέρουν διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα κατά τις νεοπλασίες που εδράζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα που υπόκειται σε πολλαπλές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν κυρίως να κάνουν με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία και οι επιπλοκές αυτών των αγωγών στον ασθενή που επηρεάζουν την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να επισημάνουμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της συμβολής του διαιτολόγου στην προσπάθειά του να επιτύχει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων παρουσιάζει πόνους, δυσκολίες στην πρόσληψη και στην απορρόφηση τροφής που οφείλονται στις διάφορες μορφές θεραπείας που του χορηγούνται καθώς και στις συνήθεις μεταβολικές διαταραχές από την ύπαρξη νεοπλασίας. Στην πορεία της πτυχιακής εργασίας αναλύονται οι διάφορες θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Ιατρική και οι διάφορες επιπλοκές τους, τις οποίες ο διαιτολόγος σε συνεργασία πάντα με άλλους επαγγελματίες υγείας καλείται να καταπολεμήσει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση θρέψης του καρκινοπαθούς και να μειώσει τις ενοχλήσεις δηλαδή εκείνες τις επίπονες καταστάσεις που κάνουν την ποιότητα ζωής χαμηλή και την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή κουραστική και οδυνηρή. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν καρκινική καχεξία με σημαντική απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο σώμα του ασθενούς. Η διατροφή αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαταραχής. Η αποκατάσταση του απολεσθέντος σωματικού βάρους είναι υψίστης σημασίας διότι συμβάλλει στην παράταση του προσδόκιμού επιβίωσης και συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνητής διατροφής Τ.Δ, που περιλαμβάνει την εντερική, την παρεντερική και την ολική παρεντερική σίτιση στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του καρκινοπαθή. Παρά τα πλεονεκτήματα της Τ.Δ υπάρχουν και διάφορες επιπλοκές οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους διαιτολόγους και τους επαγγελματίες υγείας. Η συνεργασία των διαιτολόγων με τους ιατρούς για την αποκατάσταση των διαταραχών της θρέψης που προκύπτουν από την Τ.Δ, κρίνεται απαραίτητη. Οι παρεμβάσεις του διαιτολόγου πάνω στις προκληθήσες διαταραχές που είναι αποτέλεσμα των διαφόρων μορφών θεραπείας και της Τ.Δ, είναι ζωτικής σημασίας. Ο ρόλος του διαιτολόγου απέναντι στις νεοπλασίες, είναι να αποκαταστήσει το σωματικό βάρος και των συνοδών ανεπαρκειών του, να ωθήσει τον ασθενή σε διατροφικά πρότυπα που θα μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής του, να μεταδώσει τις γνώσεις του όταν του ζητηθούν από κάποιον φορέα υγείας και έχουν ως γνώμονα την καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς, να προγραμματίζει συχνές επισκέψεις και να δίνει πρόσθετες διαιτητικές συστάσεις όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο, να εκπαιδεύσει τον ασθενή και το περιβάλλον του σε ειδικές διαιτητικές αλλαγές και άλλα. Οι γνώσεις του διαιτολόγου πάνω στη διατροφή μας έχει καταστήσει ικανούς να βοηθάμε στο έργο της πολύτιμης επιστήμης της ιατρικής παρέχοντας τις γνώσεις μας σε θέματα διατροφής που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα μεθόδων από την απλή διατροφή δια στόματος, στην ενίσχυση με διάφορα συμπληρώματα μέχρι και την τεχνητή διατροφή.