Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Koufalitakis, Panteleimon"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επίδραση της αφαίρεσης του άκρου της σταφύλης και της χαραγής της πορεία ωρίμανσης και στην παραγωγή της σουλτανίνας (Vitis vinifera L.), καλλιεργημένης υπό κάλυψη.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2008-2-29T14:35:4Z) Κουφαλιτάκης, Παντελεήμων; Koufalitakis, PanteleimonΣτην εργασία αυτή μελετήθηκε η επίδραση της αφαίρεσης του άκρου της σταφυλής και της χαραγής στην πορεία ωρίμανσης και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας Σουλτανίνας (Vitis Vinifera), καλλιεργημένης υπό κάλυψη. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Καλέσσα Γαζίου την καλλιεργητική περίοδο 2002-03. Το παραγοντικό σχέδιο ήταν 3x2. Μελετήθηκαν οι παράγοντες αφαίρεσης του άκρου της σταφυλής (μάρτυρας, αφαίρεση του κατώτερου άκρου ταξιανθίας μήκους 3-4 cm στο στάδιο της καρπόδεσης, διατήρηση πέντε ανώτερων διακλαδώσεων της σταφυλής στο στάδιο της καρπόδεσης) και εφαρμογή χαραγής (ναι ή όχι, απλή χαραγή κάτω από τον κατώτερο καρποφόρο βλαστό της αμολυτής στο στάδιο της έναρξης της ωρίμανσης). Ο σχεδιασμός του πειράματος έγινε με βάση το πειραματικό σχέδιο των πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων. Οι έξι επεμβάσεις εφαρμόστηκαν σε επαναλήψεις με δύο πρέμνα ανά πειραματικό τεμάχιο. Οι μετρήσεις και προσδιορισμοί που έγιναν αφορούσαν τα παρακάτω: Πορεία αύξησης και ωρίμανσης της ράγας, Tα χαρακτηριστικά της ράγας και της σταφυλής. Τα συμπεράσματα της εργασίας αυτής είναι ότι με την αφαίρεση του άκρου της σταφυλής μειώθηκε το βάρος της και ο αριθμός των ραγών και το βάρος του βοστρύχου. Η μείωση αυτή συνοδεύτηκε τόσο αύξηση του μήκους, του πάχους και του βάρους της ράγας όσο και από αύξηση της περιεκτικότητάς της σε σάκχαρα και κατά συνέπεια του δείκτη ωρίμανσής της. Οι θετικές επιδράσεις της αφαίρεσης του άκρου της σταφυλής, τόσο στην αύξηση του μεγέθους της ράγας, όσο και στην πρωίμηση της ωρίμανσης ήταν σημαντικές μόνο στο χειρισμό που διατηρήθηκαν οι πέντε ανώτερες διακλαδώσεις της ταξιανθίας. Η εκτέλεση της χαραγής στο στάδιο του περκασμού αύξησε σημαντικά την περιεκτικότητα των ραγών σε σάκχαρα και μείωσε αυτά των οξέων. Η συνδυασμένη εφαρμογή χαραγής και διατήρησης των πέντε ανώτερων διακλαδώσεων της ταξιανθίας στο στάδιο της καρπόδεσης και χαραγής στο στάδιο του περκασμού επιτάχυνε την ωρίμανση κατά 27 ημέρες περίπου.