Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Koumela, Lemonia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση της μαστίχας Χίου.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020-11-12) Κουμελά, Λεμονιά; Koumela, LemoniaΣτη Χίο, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο ευδοκιμεί το δέντρο της μαστίχας ή αλλιώς Σχίνος - επιστημονική ονομασία Pistacia lentiscus var. Chia - και η ρητίνη που εκκρίνεται από το κορμό και τα κλαδιά του είναι η γνωστή σε όλους μας μαστίχα. Η μαστίχα φαίνεται να διαθέτει σημαντικές βιολογικές ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με πολλές μελέτες παρουσιάζει σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό, ενώ παράλληλα και σήμερα έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι η Μαστίχα μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και να θεραπεύσει παθήσεις του πεπτικού και του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και να αντιμετωπίσει προβλήματα στοματικής υγιεινής. Η μαστίχα είναι η ρητίνη του μαστιχόδεντρου η οποία περιέχει ένα μικρό κλάσμα περίπου 2% από αιθέριο έλαιο και είναι γνωστή για την αντιμικυτική και αντιμικροβιακή της δράση. Οι βιολογικές ιδιότητες καθώς και τα βιοδραστικά τερπένια της, μελετήθηκαν για τις αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Το μαστιχέλαιο φυσικό παράγωγο προϊόν της μαστίχας, είναι ένα μείγμα βιολογικά δραστικών ουσιών το οποίο αποτελείται κατά βάση από μονοτερπένια και χαρακτηρίζεται για την αντιμικροβιακή του δράση καθώς και για την χημείο προστατευτική του δράση κατά του καρκίνου. Σε έρευνες φάνηκε ότι η μαστίχα Χίου προστατεύει αποτελεσματικά το ήπαρ -πειραματόζωων-, ύστερα από πρόκληση ηπατοτοξικότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα συστατικά της δρουν ενάντια στην οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL και αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για την αντιοξειδωτική δράση της. Οι ερευνητές, για να εντοπίσουν τις ενώσεις που μπορούν να εξασθενίσουν αποτελεσματικά την λειτουργία των ανδρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, διερεύνησαν την επίδραση της μαστίχας Χίου σε σχέση με τη δραστηριότητα των ανδρογόνων. Η Μαστίχα έχει καταγραφεί επίσης ως ένα σημαντικό αφροδισιακό υλικό από πολλούς συγγραφείς λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο. Συστατικό που συναντάμε σε επουλωτικά έμπλαστρα τραυμάτων και ως αναπλαστικό παράγοντα της επιδερμίδας αποκαλύπτεται ότι έχει άριστες επουλωτικές και συγκολλητικές ιδιότητες. Σημαντική είναι και η χρησιμότητα της μαστίχας στη βιομηχανία, στις χειρουργικές επεμβάσεις για την παρασκευή νημάτων. Κλείνοντας, δε θα μπορούσε να παραληφθεί η χρήση της Μαστίχας στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική και την ποτοποιία.