Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kouniarelli, Efstratia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Έρευνα της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών σε δύο περιοχές της Ελλάδας (Παλαίκαστρο Σητείας – Ταξιάρχες Μυτιλήνης). Βιβλιογραφική επισκόπηση της περιεκτικότητας τους σε φαινολικές ουσίες και η επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-07-28T11:35:06Z) Κουνιαρέλλη, Ευστρατία; Kouniarelli, EfstratiaΤις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των ελευθέρων ριζών για βλάβες σε διάφορους ιστούς και βασικά βιομόρια έχει τεκμηριωθεί με πολυάριθμες έρευνες. Είναι γνωστό ότι ενεργές μορφές οξυγόνου εμπλέκονται σε αντιδράσεις ελευθέρων ριζών. Η ενδογενής άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, που συμπεριλαμβάνει κυρίως ένζυμα απενεργοποίησης των ενεργών ειδών οξυγόνου, πιθανόν να ενισχύεται από διατροφικούς παράγοντες. Το ενδιαφέρων για το ρόλο των αντιοξειδωτικών ενώσεων στην υγεία του ανθρώπου έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωση τους έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση και η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των οξειδωτικών αντιδράσεων, δρώντας με διάφορους μηχανισμούς. Το ενδιαφέρον μας στη πτυχιακή αυτή έχει επικεντρωθεί στις φαινολικές ενώσεις και στις επιμέρους κατηγορίες τους που απαντώνται σε φυτικά προϊόντα, και η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Ακόμη περιγράφονται στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό με τις ως τώρα επιστημονικές γνώσεις η πέψη, η απορρόφηση, ο μεταβολισμός στο σώμα και η απέκκριση των πολυφαινολών. Επίσης παρατίθενται τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τις περιεχόμενες πολυφαινόλες σε διάφορα τρόφιμα. Ακόμη αναφέρονται επιδημιολογικά και πειραματικά στοιχεία τα οποία οδηγούν στην άποψη της προστατευτικής δράσεως τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες στον καρκίνο στα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και σε πληθώρα άλλων παθήσεων. Συνοπτικά παρατίθενται παθοφυσιολογικά στοιχεία αναφορικά με τη δημιουργία και την εξέλιξη των παθήσεων αυτών. Τέλος γίνεται αναφορά για τα αυτοφυή άγρια χόρτα για τα οποία αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών ουσιών και κατά επέκταση θεωρείται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Η συγγραφή του θεωρητικού μέρους βασίστηκε σε μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η παραδοσιακή κατανάλωση άγριων χόρτων και λαχανικών στη καθημερινή διατροφή δύο περιοχών της Ελλάδας (Παλαίκαστρο Σητείας – Ταξιάρχες Μυτιλήνης). Για το ερευνητικό μέρος αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 50 κάτοικοι του Παλαικάστρου, 22 άνδρες και 28 γυναίκες ηλικίας 20 έως 78 ετών και 50 κάτοικοι των Ταξιαρχών, 27 άνδρες και 23 γυναίκες ηλικίας 18 έως 88 ετών. Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν τη γνώση, τη συλλογή, την κατανάλωση, την τοποθεσία και την εποχή συλλογής των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στις δύο περιοχές και τις συσχετίσεις των παραπάνω δεδομένων με την ηλικία, το επάγγελμα και το φύλο. Στο Παλαίκαστρο από τα 50 άτομα που ερωτήθηκαν τα 11 άτομα γνωρίζουν από [30,35) είδη χόρτων ενώ 11 άτομα συλλέγουν από [5,10) και [10, 15) αντίστοιχα. Συμπερασματικά ως προς την ηλικία εμφανίζεται μια τάση να αυξάνεται η γνώση με την ηλικία. Το ποσοστό αριθμού ειδών που γνωρίζουν οι ερωτώμενοι σε σχέση με το επάγγελμά τους, εμφανίζεται αυξημένο στα άτομα που ασχολούνται με τα οικιακά, στους αγρότες, στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Από τα άτομα που διδάχτηκαν τη συλλογή των άγριων χόρτων το μεγαλύτερο ποσοστό 90% διδάχτηκε από τους γονείς τους, ενώ το ποσοστό που μετέδωσε τη γνώση του που αφορά τη συλλογή των άγριων χόρτων, το μεγαλύτερο ποσοστό 70% μετέδωσαν τη γνώση στα παιδιά τους. Στους Ταξιάρχες από τα 50 άτομα που ερωτήθηκαν 11 άτομα γνώριζαν από [15, 20) είδη άγριων χόρτων, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα είναι 13 άτομα που συλλέγουν από [0, 4) και από [8,12) είδη άγριων χόρτων αντίστοιχα. Συμπερασματικά ως προς την ηλικία εμφανίζεται μια τάση να αυξάνει η γνώση όσο μεγαλώνει η ηλικία. Το ποσοστό αριθμού ειδών που γνωρίζουν οι ερωτώμενοι σε σχέση με το επάγγελμά τους, εμφανίζεται αυξημένο στα άτομα που ασχολούνται με τα οικιακά, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους συνταξιούχους. Από τα άτομα που διδάχτηκαν τη συλλογή των άγριων χόρτων το μεγαλύτερο ποσοστό 97.4% διδάχτηκε από τους γονείς, ενώ από το ποσοστό που μετέδωσε τη γνώση του που αφορά τη συλλογή των άγριων χόρτων, το μεγαλύτερο ποσοστό 64.3% μετέδωσαν τη γνώση στα παιδιά τους. Η μελέτη μας ολοκληρώνεται με σύγκριση της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών στις δύο αυτές νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας καθώς και με συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα της έρευνας μας.