Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kourtzi, Elpida"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Καταγραφή - Αξιολόγηση διατροφικών πεποιθήσεων και συνηθειών στον πληθυσμό της Σητείας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Κουρτζή, Ελπίδα; Kourtzi, ElpidaΗ τροφή το νερό και ο αέρας είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του ατόμου. Μια αναδρομή στους αιώνες θα δείξει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της τροφής μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας. Για την αναπνοή κινητοποιούνται παθητικοί ακούσιοι μηχανισμοί ενώ για το νερό και κυρίως για την τροφή κινητοποιούνται - επισέρχονται μηχανισμοί που βασίζονται στις αισθήσεις μας και στις πολιτισμικές επιδράσεις και συνήθειες. Για πολλούς αιώνες ο όρος καλή τροφή περιοριζόταν σε εκείνη που μετά την κατανάλωση της δεν παρουσιαζόταν άμεσα ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής από τον 4ο π.Χ. αιώνα είχε συνδέσει την τροφή με την υγεία, παρατηρώντας ότι οι παχύσαρκοι πεθαίνουν γρηγορότερα. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα διεθνώς βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας προκειμένου να θωρακίσει τον οργανισμό και να προασπίσει την υγεία. Οι έρευνες αυτές κατέδειξαν διεθνώς την Μεσογειακή δίαιτα ως την πιο ενδεδειγμένη και πιο συγκεκριμένα τον παραδοσιακό τρόπο τροφής και ζωής της Κρήτης. Τα οφέλη της δίαιτας πολλαπλασιάζονται αν συνδυαστεί με ήπια άσκηση (φυσική δραστηριότητα). Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να τηρείται η δίαιτα στο σύνολο της και όχι υιοθετώντας μεμονωμένα συστατικά από αυτή. Τα οφέλη της δίαιτας συνοψίζονται στη χρήση του ελαιολάδου ως λίπος, στη χαμηλή συχνότητα κατανάλωσης κρέατος (ιδιαίτερα κόκκινου) στην αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών, οσπρίων και φυτικών ινών. Τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται καθημερινά ενώ τα γλυκά σπανίζουν. Οι Έλληνες σήμερα εξακολουθούν να έχουν τον καλύτερο δείχτη υγείας ανάμεσα στους άλλους λαούς αλλά ολοένα απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, με αποτέλεσμα τα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις Δυτικές κοινωνίες επέβαλε στον άνθρωπο να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες ποιοτικά και ποσοτικά, με αποτέλεσμα την αυξητική τάση των διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων και συνδρόμων (καρδιαγκιακά "διαβήτης τύπου 2" μεταβολικό σύνδρομο - παχυσαρκία).και των θανάτων από αυτά. Την ίδια στιγμή στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες άνθρωποι (κυρίως παιδία) εξακολουθούν να πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής και νερού.