Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Kuriakou, Dafni"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Έρευνα των διατροφικών συνηθειών και εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης αθλητών ποδοσφαίρου.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Κυριάκου, Δάφνη; Kuriakou, Dafni
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της σύστασης του σώματος και των διατροφικών συνηθειών αθλητών ποδοσφαίρου και η συσχέτηση αυτών με την θέση στην οποία αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές μέσα στην ομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 25 ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (ηλικίας 18 - 38 ετών), μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία υπάγεται στην Α' εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία τα οποία συλλέχθησαν αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο και συμπεριελάμβαναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, πληροφορίες για τις συνθήκες προπόνησης, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την απόδοση των ποδοσφαιριστών, καθώς και καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης. Κατόπιν της στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι παίκτες παρουσιάζουν διαφορές στην σύσταση του σώματος, ανάλογα με την θέση στην οποία αγωνίζονται στην ομάδα. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι επιθετικοί παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους (7,14%) και οι μέσοι το υψηλότερο ποσοστό (9,31%), ενώ οι τερματοφύλακες παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους (1,88 m) και βάρους (86 kg), έναντι των υπολοίπων ποδοσφαιριστών. Όσον αφορά την διατροφική πρόσληψη, οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων (54% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης), με πιθανή συνέπεια την μείωση της αθλητικής απόδοσης, εφόσον στο ποδόσφαιρο το οποίο χαρακτηρίζεται ως υψηλής έντασης αθλητική δραστηριότητα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων. Επιπλέον όλοι οι αθλητές παρουσίαζουν ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη λιπών από την συνιστώμενη (32%), ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισοροπημένη σε ότι αφορά την πρόσληψη των πρωτεϊνών (14%). Η μελέτη παρουσίασε μια επιτακτική ανάγκη να συσταθούν οι σωστές διαιτητικές οδηγείες στους αθλητές ποδοσφαίρου, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφή των αθλητών και κατ' επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace