Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Lapokonstantakis, Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ποιότητα και νοθεία ελαιολάδου.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-02-01) Λαποκωνσταντάκης, Γεώργιος; Lapokonstantakis, GeorgiosΣκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγραφούν στοιχεία για τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, την ποιότητα και τη νοθεία του. Θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν τα κριτήρια και οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ποιότητας και της νοθείας του. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να αναλυθούν οι βασικές αρχές και η οργανολογία των κύριων ενόργανων αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόζονται για τoν προσδιορισμό των παραπάνω παραμέτρων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το ελαιόδεντρο καθώς και η διατροφική αξία του ελαιολάδου. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στάδια επεξεργασίας του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται συνοπτικά οι διαδικασίες παραγωγής του παρθένου ελαιολάδου και πυρηνέλαιου καθώς και διαδικασίες βιομηχανικής επεξεργασίας του ελαιολάδου. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η χημική σύσταση του ελαιολάδου. Επίσης αναφέρονται τα συστατικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αρώματος και της γεύσης του. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται τα κριτήρια ποιότητας καθώς και οι κατηγορίες ελαιολάδου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε./Ε.C.) και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε./I.O.C.). Στο έκτο κεφάλαιο περιγράφεται ο έλεγχος της νοθείας του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα αναλύονται οι βασικές αρχές των μεθόδων για τον έλεγχο γνησιότητάς του, που περιλαμβάνονται στα διεθνή πρότυπα. Στο έβδομο κεφάλαιο αναλύεται το διάγραμμα αποφάσεων που υπάρχει στον κανονισμό 2568/91 της Ε.Ε, για την εξακρίβωση της συμφωνίας ενός δείγματος ελαιολάδου με τη δηλωθείσα κατηγορία. Στο όγδοο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικές αρχές των ενόργανων μεθόδων ανάλυσης οι οποίες εφαρμόζονται στον έλεγχο ποιότητας και νοθείας του ελαιολάδου.