Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Lerataki, Kleio"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη σήμερα: Διατροφικές συνήθειες υπερηλίκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2017-07-21) Λερατάκη, Κλειώ; Πανουργιά, Παναγιώτα; Lerataki, Kleio; Panourgia, PanagiotaΣτην αρχή της διατροφικής πορείας του ανθρώπου, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εξαρτιόνταν κατά κύριο λόγο από το κλίμα, την αυτοφυή χλωρίδα και την γηγενή πανίδα. Σε μεταγενέστερη φάση, με την ανάπτυξη των κοινωνιών, του εμπορίου κτλ, οι διατροφικές συνήθειες και επιλογές εμπλουτίστηκαν, φέρνοντας τους ανθρώπους σε επαφή με νέα είδη τροφίμων. Ωστόσο, ακόμα και στις μέρες μας είναι δυνατόν να παρατηρηθούν εθνικά διατροφικά πρότυπα. Η μεσογειακή διατροφή, έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως, ως το διατροφικό πρότυπο που προστατεύει και προάγει την υγεία του ανθρώπου. Όμως στις μέρες μας, η διατήρησή του αφορά περισσότερο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι νεότεροι τείνουν προς το δυτικό πρότυπο διατροφής. Πληθώρα παλιότερων μελετών έχουν δείξει ότι, στη πλειοψηφία τους οι υπερήλικες ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό πρότυπο διατροφής, μειώνοντας έτσι πολλούς δείκτες υγείας και παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής. Η παρούσα μελέτη θα διερευνήσει αν συνεχίζεται αυτό και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, συλλέγοντας και συγκρίνοντας στοιχεία πληθυσμιακών ομάδων (60 ετών και άνω) από δύο περιοχές της ανατολικής Κρήτης (Νύβριτος Ηρακλείου και Σητεία). Για τη συλλογή των στοιχείων διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία εμπλουτίσαμε με ερωτήσεις, οι οποίες βοήθησαν στη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, σχετικά με τα μεσογειακά πρότυπα στη σημερινή ανατολική Κρήτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συλλογή παραδοσιακών συνταγών, ώστε να έχουμε και μια επιπλέον εικόνα των συνηθειών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι, οι σημερινοί υπερήλικες της ανατολικής Κρήτης τείνουν να ακολουθούν το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής, με σημαντικά όμως διαφορετικά σημεία. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, σημαντικό ρόλο στη τήρηση του παραδοσιακού μεσογειακού μοντέλου διατροφής έπαιξε πιθανώς η γεωγραφική θέση της περιοχής, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, η ελλιπής επιστημονική ενημέρωση ή / και η παραπληροφόρηση για το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής κ.ά.