Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Litsardopoulou, Alexandra"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η ύπαρξη φλανοειδών στα άγρια χόρτα και λαχανικά και η επίδραση των παραπάνω ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό: Έρευνα της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών σε δύο περιοχές της Κρήτης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-10-17T10:43:51Z) Βουλγαράκη, Νίκη; Λιτσαρδοπούλου, Αλεξάνδρα; Voulgaraki, Niki; Litsardopoulou, AlexandraΗ πτυχιακή μας εργασία αποτελείται από δυο μέρη το βιβλιογραφικό και το ερευνητικό. Στο βιβλιογραφικό μέρος γίνεται ενδελεχής βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το έτος 2008. Οι έρευνες αφορούν στα φλαβονοειδή, καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις τους έχουν καταδειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες όσον αφορά στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, καρκίνου και πληθώρα άλλων νοσημάτων και στο ρόλο τους στα φυτά. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, συχνά, τα αποτελέσματα των μελετών που παρατίθενται είναι αντιφατικά, στοιχείο το οποίο υποδεικνύει ότι στο χώρο αυτό παραμένουν κάποια ερωτήματα αναπάντητα. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι, προκειμένου να δοθούν με ασφάλεια οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τις ουσίες αυτές στο γενικό πληθυσμό, πρέπει να διεξαχθούν κάποιες ακόμη προσεκτικά σχεδιασμένες, μακροπρόθεσμες έρευνες, ώστε να διευκρινιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους σε επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες. Στο δεύτερο μέρος (ερευνητικό) διερευνάται το κατά πόσο τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να συμμετέχουν στο διατροφικό πρότυπο αγροτικών και ημιαστικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν μέσω ερωτηματολογίων ογδόντα έξι άγρια χόρτα σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Χανιών και Λασιθίου και έγινε καταγραφή των ογδόντα έξι άγριων χόρτων και εκτενέστερη διερεύνηση σε δεκατέσσερα εξ΄αυτών. Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν στη γνώση, τη συλλογή, τη συχνότητα κατανάλωσης, τη δυσκολία εύρεσης, την προσπάθεια καλλιέργειας, την τοποθεσία και την εποχή συλλογής των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στις δύο περιοχές και τις συσχετίσεις των παραπάνω δεδομένων με την ηλικία, το επάγγελμα και το φύλο. Η μελέτη μας ολοκληρώνεται με σύγκριση της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών στις δύο αυτές περιοχές της Κρήτης καθώς και με συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα της έρευνάς μας. Τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, αποτελούσαν κύριο συστατικό της διατροφής στο παρελθόν στις συγκεκριμένες περιοχές, θεωρείται δε ότι η συχνότητα και η ποικιλία κατανάλωσής τους, συμβάλουν στην καλή υγεία των ανθρώπων και στη μακροζωία. Σήμερα είναι σημαντικό να διασωθεί, η γνώση της κατανάλωσης πολλών χόρτων, αγνώστων στους νεότερους, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η διατροφική τους αξία.