Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Louloudakis, Ioannis"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Effect of foliar fertilization on Urospermum picroides, an indigenous plant of the traditional cretan-mediterranean diet.(Elsevier Science Publishing Co., Inc., 2024-06-01) Christoforidi, Irene; Daliakopoulos, Ioannis N.; Papadimitriou, Dimitrios; Tzanakakis, Vasileios; Louloudakis, Ioannis; Papadopoulos, Iordanis; Pnevmatikakis, Marios; Tsitsiridou, Maria; Kafkala, Τheano; Kontekas, Kyriakos; Galliaki, Maria; Markakis, Nikolaos; Manios, Thrassyvoulos; Paschalidis, Konstantinos; Psaroudaki, AntoniaUrospermum picroides (L.) Scop. ex F. W. Schmidt (Asteraceae) is rich in secondary compounds, with antimicrobial and antioxidant activity, medicinal and health-promoting properties, however, like many other wild edible plants of the Mediterranean, it is still underutilised. This study focused on the pilot cultivation of U. picroides, under minimal irrigation and organic, integrated nutrient management (ΙΝΜ) fertilisation (by foliar application) in Crete, Greece, analysing its response in terms of yield characteristics and nutritional content. The foliar fertilisation treatments consisted of a control treatment (CO), a conventional water-soluble fertiliser (CV), a semi-organic nitrogen fertiliser (TR), a liquid semi-organic fertiliser (TF), and v) a mix of the conventional and semi-organic fertiliser (CF). Physiological characteristics (i.e., SPAD and Fv/Fm) were assessed during cultivation, while yield and leaf nutrient parameters were determined, at harvest. Treatments containing bioactive compounds (TF and CF) almost doubled the fresh and dry weight of U. picroides shoot compared to the control (CO) treatment (172% and 160%, respectively) which can be partially ascribed to the elevated physiological characteristics of the TF and CF fertilisation treatments. Even more, nitrogen rich treatments (CV and TR) improved yield characteristics compared to the control, but the effect was not as pronounced as that achieved by TF and CF semi-organic fertilization treatments. Our results indicate that the application of foliar semi-organic fertilization seems to be an effective alternative practice to increase photosynthetic capacity and concomitantly fresh and dry yield of U. picroides without compromising the nutritional profile of the edible product.Τεκμήριο Ανάλυση ευαισθησίας του μοντέλου άρδευσης FAO- 56 και πειραματική εφαρμογή σε ελαιόδεντρα της Κρήτης.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, 2023-09-05) Λουλουδάκης, Ιωάννης; Louloudakis, IoannisΗ αγροτική παραγωγή αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού παγκοσμίως, με το 70% της κατανάλωσης να προέρχεται από αυτή. Η περιοχή της Μεσογείου έχει χαρακτηριστεί ως ένα «hot-spot» κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι υδατικοί πόροι φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα IPCC 2021. Στην επικράτεια της Ελλάδας, το 45.5% της γης καλλιεργείται εντατικά, με το 45% αυτού να αρδεύεται. Η άρδευση είναι ζήτημα του κράτους σε επίπεδο κοινοτήτων μόνο για το 1/3 της αρδευόμενης έκτασης, αφήνοντας το υπόλοιπο στην ευθηνή του κάθε αγρότη. Ο κλήρος όμως, στην Ελλάδα, είναι διασπασμένος σε μικρά κομμάτια, δυσκολεύοντας έτσι την οικονομία κλίμακας που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή τεχνολογιών ευφυούς άρδευσης. Σκοπός της εργασίας είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός κατά τον οποίο ο σημερινός, συνήθως εμπειρικός τρόπος άρδευσης, είναι αποτελεσματικός ή προξενεί απώλειες, είτε αυτές αφορούν υδατικούς πόρους είτε την απόδοση της παραγωγής. Για το λόγο αυτό, έγινε (α) βαθμονόμηση του μοντέλου FAO-56 στις συνθήκες άρδευσης ενός πειραματικού ελαιώνα, (β) ανάλυση ευαισθησίας στο μοντέλο, (γ) πείραμα και μετρήσεις πεδίου ώστε να επιβεβαιωθούν κατά το δυνατόν τα αποτελέσματα του μοντέλου και της ανάλυσης ευαισθησίας, καθώς και (δ) ποσοτικοποίηση της πληθωρικής άρδευσης αλλά και της μείωσης της παραγωγής βάση της έλλειψης άρδευσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μοντέλο είναι ικανοποιητικό στις συνθήκες της Κρήτης. Η ανάλυση ευαισθησίας έδειξε τη σχετικής υγρασίας ως τον παράγοντα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο μοντέλο. Το πείραμα επιβεβαίωσε τα το μοντέλο άρδευσης αλλά και επέτρεψε τη ποσοτικοποίηση η οποία έγινε τόσο στη περίσσια άρδευσης όσο και στην ελλειμματική, αντιστοιχώντας τη τελευταία ως μείωση στην παραγωγή.