Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Makrogiannaki, Kalliopi"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Εκτίμηση θρέψης ασθενών 3ου και 4ου σταδίου με Χρόνια Νεφρική Νόσο(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-05-20) Μακρογιαννάκη, Καλλιόπη; Makrogiannaki, KalliopiΥπόβαθρο: Ο επιπολασμός της ΧΝΑ αγγίζει το 8 – 16% σε παγκόσμια κλίμακα. Η εκτίμηση και αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης ασθενών με ΧΝΝ είναι μείζονος σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό πρωτεϊνοενεργειακής δυσθρεψίας, η οποία και αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντας για την πορεία της νόσου. Σκοπός: Η εκτίμηση της κατάσταση θρέψης δείγματος Ελλήνων ασθενών με XNN σταδίου 3-4 και την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους. Μέθοδοι και Υλικά: Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 και 4, όπου και εκτιμήθηκε η κατάσταση θρέψης τους με τη εφαρμογή εργαλείων και ερωτηματολογίων όπως ο ΔΜΣ, τα ερωτηματολόγια ΜΝΑ, ΜΙS, KDQOL, η αλβουμίνη πλάσματος, το ποσοστό λίπους (%FM), η μέτρηση μυϊκής μάζας μέσου του βραχίονα (ΜΑΜC). Αποτελέσματα: Σε 27 γυναίκες και 23 άνδρες νεφροπαθείς σταδίου 3 (Ν=22) και 4 (Ν=28) με μέση ηλικία 75,6 και 72,9 έτη αντίστοιχα βρέθηκε υψηλός ΔΜΣ (άνδρες: 28,2 kg/m2, γυναίκες: 31,7 kg/m2), υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους (άνδρες: 28.8%, γυναίκες: 41,9%), MAMC (άνδρες: 27,6 cm, γυναίκες: 30,3 cm). H αλβουμίνη πλάσματος βρέθηκε σε φυσιολογικά όρια τόσο για τους άνδρες (4.3 g/dl) όσο και για τις γυναίκες (4,2 g/dl). Αναφορικά με τα ερωτηματολόγια δυσθρεψίας και ποιότητας ζωής, το ΜΝΑ κατέταξε τόσο τους άνδρες (23 βαθμοί) όσο και τις γυναίκες (22,8 βαθμοί) σε, οριακό μεν, κίνδυνο υποθρεψίας, το MIS δεν υπέδειξε κίνδυνο δυσθρεψίας (άνδρες:3,5 βαθμοί, γυναίκες: 2,8 βαθμοί), το Med Score έδειξε ο πληθυσμός της μελέτης είχε μέτρια συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή (άνδρες: 33,5 βαθμοί, γυναίκες: 32,8 βαθμοί) και, τέλος, από το KDQOL προέκυψε ότι οι πάσχοντες αναφέρουν μια μέτριου βαθμού ικανοποίηση (άνδρες: 71,7 βαθμοί, γυναίκες: 66,5 βαθμοί). Συμπεράσματα: Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων, των διατροφικών και διαιτολογικών εργαλείων και λοιπών μεταβλητών φάνηκε ότι η γενικότερη θρεπτική κατάσταση των νεφροπαθών της μελέτης ήταν ικανοποιητική και πιθανότατα χωρίς να ελλοχεύει κίνδυνος πρωτεϊνοενεργειακής δυσθρεψίας.